Yeni bir araştırma, evcil kedi ve köpeklerin "önemli bir oranına" sahiplerinden Kovid-19 bulaşabileceğini öne sürüyor.
Koronavirüs testleri pozitif çıkan kişilere ait 154 kedi ve 156 köpekten sürüntü ve kan örneği toplayan araştırmacılar, bunları PCR ve antikor testlerinde kullandı.
Test edilen 196 hanede 6 kedi ve 7 köpeğin (yüzde 4,2) PCR testi, 31 kedi ve 23 köpeğin de (yüzde 17,4) antikor testi pozitif çıktı. Toplamda 40 haneden (yüzde 20,4) evcil hayvanda virüs antikoruna rastlandı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Aynı hanede yaşayan hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen takip testleri, virüsün birbirine yakın temasta yaşayan hayvanlar arasında bulaşmadığını ortaya koydu.
Çalışmayı gerçekleştiren ekip, bulguların Kovid-19'un hasta kişilerin evcil hayvanlarında "gayet yaygın" olduğunu gösterdiğini söyledi.
Virüs kapan kişilerle temas halindeki evcil hayvanlarda bu tür teması olmayan başka evcil hayvanlara nazaran Kovid oranlarının daha yüksek bulunduğu diğer çalışmalar ile araştırmayı karşılaştıran araştırmacılar, en muhtemel bulaş yolunun evcil hayvandan insana değil, insandan evcil hayvana doğru olduğunu belirtti.
Bulgular Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kongresi'nde (ECCMID) sunulacak.
Utrecht Üniversitesinden Dr. Els Broens, "Kovid-19 hastasıysanız, diğer kişilerle temastan kaçındığınız gibi kediniz veya köpeğinizden de temastan kaçınmalısınız" dedi.
Fakat asıl endişe konusunu hayvanların sağlığı değil (hayvanlar hiç Kovid-19 belirtisi göstermiyor veya hafif belirtiler gösteriyor), evcil hayvanların virüs için bir konak işlevi görüp virüsü yeniden insan popülasyonuna bulaştırma riski potansiyeli teşkil ediyor.
Neyse ki, bugüne kadar evcil hayvandan insana hiçbir bulaşma bildirilmedi. Dolayısıyla Kovid-19 pozitif hanelerden gelen bu çalışmadaki evcil hayvanlar arasındaki gayet yüksek yaygınlığa rağmen, evcil hayvanların pandemide rol oynuyor olması pek muhtemel görünmüyor.
Hastalığı kedi veya köpeklerine bulaştıran hayvan sahibi vakaları daha önce de belgelenmişti. İtalya'da martta 8 yaşındaki bir erkek kediye, ilk kez Britanya'da tespit edilen Alfa varyantı teşhisi konmuştu.
Bu yıl bir grup bilim insanı, virüsün yayılımının önüne geçilmesi için kedi ve köpeklerin de aşılanması gerekebileceği uyarısında bulunmuştu.
Söz konusu bilim insanları, Virulence adlı bilimsel derginin başyazısında, virüsün hayvanlar üzerinde devam eden evrimini insanlara bulaşın takip etmesinin "halk sağlığına uzun vadede önemli bir risk oluşturduğu" uyarısında bulundu.
Başyazıda, "Enfeksiyonun yayılmasını engellemek için bazı evcil hayvan türlerinin aşılanmasının... gerekli olabileceği düşünülmeyecek bir şey değil" dendi.
Resmi hükümet kılavuzunda, hayvanların "nadiren" koronavirüse yakalandığını ve yakalandıkları halde sadece hafif klinik belirtiler göstererek birkaç gün içinde iyileştikleri belirtiliyor.
Britanya Veteriner Derneği hayvan sahiplerinin, virüsün tüylere bulaşmış olma ihtimaline karşı evcil hayvanlarına dokunduktan sonra ellerini yıkamasını tavsiye ediyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/health
Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik
© The Independent