Filistin'den BM'ye mektup: "İsrail güçleri son üç ayda Filistinlilere ait onlarca evi yıktı"

Riyad Mansur, gündemdeki yıkım kararlarıyla yarısına yakını çocuk yaklaşık 970 Filistinlinin evsiz kalma riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti

İsrail polisi dün Silvan'da yıkımı durdurmaya çalışan bazı Filistinlileri de gözaltına aldı (AA)

İsrail’in özellikle Doğu Kudüs’te son dönemde hız verdiği Filistinlilere ait evleri yıkma planı tepkilere yol açarken Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, İsrail güçlerinin son üç ayda 72 evi yıktığını bildirdi.

Mansur, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e ve BM Genel Kurulu Başkanı Volkan Bozkır’a hitaben kaleme aldığı mektupta, İsrail güçlerinin ve radikal sağcı grupların işgal altındaki Filistin topraklarında şiddeti ve ırkçı saldırıları artırdığı uyarısında bulundu.

Filistinli diplomat, İsrail güçlerinin son üç ayda birçok evi yıktığını, 47’si çocuk 78 Filistinlinin evsiz kaldığını, 350’den fazla kişinin de yıkımlardan etkilendiğini belirtti. Mansur, gündemdeki yıkım kararlarıyla yarısına yakını çocuk yaklaşık 970 Filistinlinin evsiz kalma riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail, ruhsatsız oldukları gerekçesiyle Batı Şeria’da ve Doğu Kudüs’te Filistinlilere ait çok sayıda evin yıkılmasını talep ediyor. Riyad Mansur mektubunda, İsrail merkezli Breaking the Silence örgütüne göre, İsrail makamlarının Filistinlilerin inşaat izni başvurularının neredeyse tamamını sürekli olarak reddettiğini, bu nedenle Filistinlilerin ruhsat almasının çok zor olduğunu vurguladı.

Silahlı Yahudi yerleşimcilerin Filistinlileri hedef alan saldırılarını da hatırlatan Mansur, bu grupların İsrail işgal güçleri tarafından korunduğunu ifade etti. Gazze Şeridi’ndeki duruma da değinen Mansur, İsrail’in geçen ay varılan ateşkese rağmen Gazze’ye hava saldırılarını sürdürdüğünü ve altyapıya büyük zarar verdiğini kaydetti.

Filistinli yetkili, BM Güvenlik Konseyi’nin İsrail’in uluslararası yasalara uymasını sağlamak için üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesini talep etti.

İsrail’in Doğu Kudüs’teki Şeyh Cerrah Mahallesi’nde Filistinli aileleri tahliye etmeye yönelik adımları son dönemde bölgede tansiyonun yükselmesine yol açtı.

Tepkilere rağmen İsrail, Şeyh Cerrah’ın yanı sıra Silvan Mahallesi'nde de yıkım planı için düğmeye bastı. İsrail polisinin dün Filistinlilere ait bir ev ve iş yerinin yıkılmasını engellemeye çalışan gruba müdahalesinde 6 kişi yaralanmıştı.

Silvan Mahallesi'nde Batın El Hava bölgesinde sayıları 86'yı bulan Filistinli aileden toplam 725 kişi, el-Bostan bölgesindeyse bin 550 Filistinli evsiz kalma korkusuyla yaşıyor.

İsrail, Batın El Hava'da Filistinlilere ait bazı evlerin "Yahudilere ait araziye" inşa edildiği iddiasıyla boşaltılmasını istiyor. Filistinlilerse, Mescid-i Aksa'nın güneyinde yer alması ve çok sayıda Filistinliye ev sahipliği yapması nedeniyle Silvan'ın İsrail tarafından hedef alındığını dile getiriyor.


Independent Türkçe, Middle East Monitor, Reuters, AA

Derleyen: Merve Arkan

DAHA FAZLA HABER OKU