Olimpiyat seçmelerinde ulusal marşı protesto eden ABD'li atlet gündem oldu

Çekiç atma dalında yarışan Gwen Berry, "Marş benim için hiçbir şey ifade etmiyor. Hiçbir zaman etmedi" dedi

Soldan sağa: Gwen Berry, DeAnna Price ve Brooke Andersen (AP)

ABD'li sporcu Gwen Berry, pandemi yüzünden bu yıla ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyatları için 26 Haziran'da yapılan seçmelerdeki madalya töreninde çalınan ulusal marşı kenara dönerek protesto etti.

Çekiç atma dalında yarışan sporcu, ulusal marşın okunmasının "tuzak" olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zira ABD'deki seçmelerde, olimpiyatlardaki gibi her ödül töreninden sonra değil günde sadece bir kez ulusal marş çalınıyor.

Başarılı sporcu 2019 Pan Amerikan Oyunları'nda altın madalya kazanmış, ulusal marşın bitiminde sağ yumruğunu havaya kaldırmıştı. Bunu, ABD'deki adaletsizliği ve Donald Trump'ı protesto etmek için yaptığını açıklamıştı.

Cumartesi günkü seçmelerde üçüncü sırayı kapan Berry rakipleriyle podyuma çıkarken, ulusal marşın çalınmasıyla kenara dönüp bayrağa değil tribünlere doğru baktı. Marşın sonlarına doğru da önünde "Aktivist Sporcu" yazan siyah bir tişörtü alıp kafasını örttü.

Berry olimpiyatlarda ABD'deki adaletsizlik hakkında farkındalık yaratmak için çabalayacağını söyledi:

Sistematik ırkçılık sebebiyle hayatını kaybedenleri temsil etmek için buradayım. Önemli olan bu.

Çekiç atmacı marşın zamanlaması hakkındaysa "Bunun bir tuzak olduğunu düşünüyorum. Bunu bilerek yaptılar. Dürüst olmak gerekirse sinirlendim" dedi ve şöyle devam etti:

Marşı biz çıkmadan önce çalacaklarını söylediler ama biz oradayken çaldılar. Fakat marş hakkında konuşmak istemiyorum. Çünkü bu önemli değil. Marş benim için hiçbir şey ifade etmiyor. Hiçbir zaman etmedi.

Organizasyonda görev yapan Susan Hazzard ise ulusal marşın çalınma saatinin önceden belirlendiğini ve diğer günlerle hemen hemen aynı anda çaldığını söyledi.

Cumhuriyetçiler sporcuya tepki gösterdi

Berry'nin hareketi tribünlerden neredeyse hiç tepki almazken, altın madalyaya kavuşan Deanna Price takım arkadaşını desteklediğini söyledi.

Öte yandan sosyal medyada Cumhuriyetçiler, 31 yaşındaki sporcuya tepki gösterdi. Son seçimlerde Florida'da yarışan Vic DeGrammont, "Bayrağa veya ulusal marşa saygı göstermeyenlerin yarışmasına izin verilmemeli" dedi.

Gazeteci Davis Steinberg Berry yerine 4. sıradaki sporcunun olimpiyatlara gönderilmesini gerektiğini söyledi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK) "Hiçbir olimpik tesiste, sahada ya da diğer alanda hiçbir gösteriye, politik, dini ya da ırksal propagandaya izin verilmeyecektir" sözlerini içeren Kural 50'yi uygulayacağını bildirmişti. Olimpiyat haberleriyle bilinen Inside the Games adlı internet sitesiyse UOK'nin bazı protestolara izin vermeyi düşündüğünü açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, The Guardian, Washington Post, New York Post

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU