Filistin hükümetinin Gazze Şeridi’nin yeniden inşası için ekip kurma kararına itirazlar

Filistin hükümeti, bu hafta başında Gazze Şeridi’nin yeniden inşası için 3 ekip oluşturduğunu duyurmuş, bu ekiplerin çalışmalarını Başbakanlık ile koordine edeceğini belirtmişti

İşçiler Gazze Şeridi’ndeki enkazları kaldırıyor. (AFP)

Hamas tarafından yönetilen Gazze Şeridi’ndeki Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Naci Sarhan, Filistin kabinesinin Gazze Şeridi’nin yeniden inşası için buradaki yetkililerle koordinasyon olmaksızın bir ekip oluşturma kararına karşı çıktıklarını bildirdi.

Sarhan, bu kararın Gazze’nin çeşitli alanlarda güçlendirmeye çalıştığı ortaklığın yokluğunu gösterdiğini vurgulayarak, “Filistin kabinesinin Gazze Şeridi’nin yeniden inşası için bize haber vermeden veya bizimle önceden koordinasyon kurmadan bir ekip kurma kararına şaşırdım” dedi.

Bakanlık Müsteşarı, Gazze’nin yeniden inşasına yönelik sorumluluğu üstlenecek, profesyonel ve üzerinde anlaşmaya varılmış milli bir ekip oluşturma gereğini vurguladı.

Filistin hükümeti, bu hafta başında Gazze Şeridi’nin yeniden inşası için 3 ekip oluşturduğunu duyurmuş, bu ekiplerin çalışmalarını Başbakanlık ile koordine edeceğini belirtmişti.

Hükümetin açıklamasında, “Başbakanlık, çalışmalarını Bayındırlık ve İskan Bakanı, Yerel Yönetim Bakanı, Ekonomi Bakanı, Tarım Bakanı, Çalışma Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Kurumu Başkanı’nın katılımıyla koordine edecek. Ayrıca sivil toplum ve özel sektörden bir danışma ekibi kurmaya ve yeniden yapılanma için teknik bir ekip oluşturmaya karar verildi” denilmişti.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Gazze’nin yeniden yapılanma sürecini yönetecek olanın hükümeti olduğunu söyleyerek, bu konunun Hamas hareketi ve diğer gruplarla bir anlaşmazlık noktası olduğunu vurguladı.

Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi (FDHKC) Siyasi Büro üyesi Talal Ebu Zarife ise, yeniden yapılanmayı yavaşlatmak için Filistinliler arasındaki ihtilaftan yararlanmaya çalışmanın yolunu tıkamak amacıyla bu konuda herkesin katılacağı daha yüksek bir ulusal komite kurulmasını talep etti.

Filistin Sivil Toplum Kuruluşları Ağı da, Bakanlar Kurulu’nun Gazze’nin yeniden yapılanması için ekip oluşturulmasına ilişkin kararını reddettiğini ifade etti.

Sivil Toplum Kuruluşları Ağı, bu kararın, başta Gazze Şeridi’ndeki taraflar olmak üzere çeşitli taraflar ve sivil toplum kuruluşlarının gerçek katılımı olmadan, müzakere, istişare ve fikir birliği olmadan alındığına dikkat çekti. Aynı zamanda Gazze Şeridi’nin yeniden yapılanması konusunun anlaşmazlık ve siyasi bölünmeden uzak tutularak, çeşitli taraflar arasında ciddi bir diyalog başlatılması çağrısında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU