ABD'de kuduz paniği: Azerbaycan'dan gelen hasta köpek yetkilileri alarma geçirdi

İthal edilen hayvanlar arasında 33 köpek ve bir de kedi yer alıyordu

Kuduza yakalanma ve bulaştırma olasılığı en yüksek türler arasında köpeklerin yanında at​, eşek, inek, keçi ve kedi gibi hayvanlar yer alıyor (Temsili fotoğraf: Unsplash)

ABD’nin ithal ettiği köpeklerden birinde kuduz tespit edilmesi yetkilileri alarma geçirdi. 12 kişiyle temas ettiği bildirilen köpek, birçok eyalette kuduz soruşturması başlatılmasına neden oldu.

Sağlık yetkilileri, Pensilvanya eyaletinin Chester County bölgesinde Azerbaycan'dan getirilen bir köpeğin, yeni evinde tuhaf davranmaya başladığı ihbarını aldı. Daha sonra köpeğin kuduz testi pozitif çıktı ve hayvan uyutuldu.

Uzmanlara göre köpeklerde kuduz virüsü doğrudan beyne ve merkezi sinir sistemine saldırıyor. Bu da ateş, yutma güçlüğü, ışığa duyarlılık, huzursuzluk, sinirlilik ve ağız köpürmesi gibi semptomlara yol açabiliyor. Semptomlar ortaya çıktığında kuduz yüzde 100 ölümcül hale geliyor. Bu da hayvanların kurtarılamamasına yol açıyor.

Köpek, 10 Haziran'da Chicago'daki O'Hare Uluslararası Havalimanı'na teslim edilmişti. Azerbaycan’dan gelen hayvanlar arasında 33 köpek ve bir de kedi yer alıyordu.

Hayvanlar, uçağın ana kabininde veya havalimanının ana terminalinde yolculuk etmemişti. Bu nedenle O'Hare'den geçen yolcuların risk altında olduğu düşünülmüyor. Ancak sağlık yetkilileri sevkiyattaki diğer hayvanlara kuduz bulaşıp bulaşmadığını kontrol ediyor ve evcil hayvanların yeni sahiplerini izliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Federal kurumlar, başlatılan soruşturmada Pensilvanya, Illinois, Indiana, New Jersey ve New York'taki sağlık yetkilileriyle birlikte çalışıyor.

Bu vaka, 2015'ten bu yana ABD'ye ithal edilen 4. kuduz köpeğe işaret ediyor. Önceki üç köpek, daha sonra sahte olduğu anlaşılan aşı sertifikalarıyla ülkeye getirilmişti.

Köpek kuduzu aslında 2007'de ABD'de ortadan kaldırılmıştı. Bu nedenle yetkililer, köpek kuduzu virüsünü taşıyan herhangi bir köpeği ABD'den uzak tutmayı önemsiyordu.

Uzmanlara göre virüsün bu kötü versiyonunun ülkeye tekrar girmesi için sadece bir köpeğin bir insanı ısırması, yalaması veya diğer hayvanlarla çiftleşmesi yeterli.

Bu hafta ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), kuduzun ülkede hala sorun teşkil ettiğini ve 14 Temmuz'dan itibaren Azerbaycan da dahil olmak üzere 100'den fazla ülkeden köpek ithalatına bir yıl boyunca yasak getireceğini duyurmuştu.

Yasağın, aşılanacak kadar büyümediği için ülkeye girişi reddedilen yavru köpeklerin sayısındaki ani artış nedeniyle uygulandığı ifade edilmişti.

 

Independent Türkçe, Forbes, ABC News

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU