Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, son dönemlerde çoğunlukla TikTok isimli sosyal medya platformunda yayınladığı kısa videolarla gündemde.
Sarıgül'ün kimi zaman izleyenleri şaşırtan konuşmalar veya hareketler yaptığı bu videolar, bazı kişilerce garipsenebiliyor.
Sonuç olarak TikTok'ta paylaşılan bu videolar, diğer sosyal medya platformlarında da yer bulabiliyor.
Çok sayıda insan tarafından paylaşılıp altına olumlu ve olumsuz yorumlar yapılıyor.
Sarıgül'ün bazı kişilerce garipsenen bu paylaşımlarının amacı ne?
Sarıgül, yeni bir siyaset tarzı mı deniyor?
Tarzının ve paylaşımlarının sokakta ve seçmende bir karşılığı olabilir mi?
Siyasetin nabzını tutan kamuoyu araştırmacıları; Kemal Özkiraz, Hilmi Daşdemir, Murat Sarı, Mehmet Taşkın Işık, bu soruları cevapladı.
Mesajların toplum ve birey psikolojisinde yaratabileceği etkileri de Psikiyatr Doktor Ayhan Akcan değerlendirdi.
"Sarıgül, Z kuşağını yanlış anlamış"
Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz, Sarıgül'ün bir şeyler yapmaya çalıştığını söyledi.
Sarıgül'ün, 35 yaş üstü insanların siyasi tercihinin değişmeyeceğini bildiğini belirten Özkiraz, "Partisinin büyük potansiyeli olmadığının da farkında" dedi.
Mustafa Sarıgül'ün Z kuşağı propagandasına teslim olmuş ama bunu da yanlış anlama durumuna düştüğünü dile getiren Özkiraz, "Böyle şeyler yaparsa Z kuşağının hoşuna gider diye düşünüyor. Paylaşımları da çoğunlukla Z kuşağının olduğu sosyal medya tarafında yani TikTok'ta. Ancak o insanların birçoğu için de alay konusu. Belki de başka türlü de gündeme gelemeyeceğini düşünüyor. Gündeme gelmek açısından mantıklı ama propaganda yöntemi olarak yanlış bir yöntem izlediği kanaatindeyim" diye konuştu.
"Kamuoyunda kendisini konuşulur hale getirmeyi amaçlıyor"
Optimar Araştırma Şirketi Başkanı Hilmi Daşdemir, önce siyasetçilerin eskiden sosyal medya kullanmalarının bile normal karşılanmadığını ve sadece Twitter kullanımıyla sınırlı olduğunu hatırlattı.
Daşdemir, Sarıgül'ün son dönemlerde TikTok gibi farklı sosyal medya platformlarını kullanarak gençlere ulaşmaya, kamuoyunda kendisini konuşulur hale getirmeye çalıştığını anımsatarak mesajlarını da bu kapsamda değerlendirmek gerektiğini söyledi.
"Kimsenin denemediği bir yöntemi deniyor"
Sarıgül'ün siyaset tarzının şu an için sokaktaki karşılığını ölçmenin zor olduğunu kaydeden Daşdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:
Ona danışmanlık yapsam biraz daha farklı bir tarz benimsemesini salık verirdim. O paylaşımlar dışında daha geniş kitlelere hitap edecek mesajlar vermek lazım. Sonuçta seçmen gençlerden ibaret değil. Toplumun çeşitli sorunları var ve bu problemlere çözüm olacak öneriler de bekliyor. Bu çerçevede kimsenin denemediği bir yöntemi denemesi nedeniyle Sarıgül’ün kendisini farklılaştırdığını söyleyebiliriz. Önümüzdeki süreçlerde bunun etkilerini daha net ölçümleyebileceğimizi düşünüyorum.
"Dikkat çekerken böyle garip şeyler yaparsın"
Konsensus Araştırma Şirketi Başkanı Murat Sarı da Sarıgül'ün videoları dikkat çekip, radarları kendisine çevirmek amacıyla yaptığını aktararak, "Bu da normal bir şey. Dikkat çekerken böyle garip şeyler yaparsın. O da hoşuna gidiyor, eğlendiriyor insanları. O videoların içinde düştüğü durum kendisini ilgilendiriyor" diye konuştu.
"Sarıgül, yabana atılacak biri değil"
Sarı, Sarıgül'ün siyasette yabana atılacak biri olmadığını da kaydederek şöyle konuştu:
Her an her şeyi yapabilecek, dengeleri değiştirebilecek birisi. Bir ittifaka girecek kadar oyunu yükseltmeye çalışıyor. Bu amaçla o videoları çekiyor. Ancak videolar ne kadar etki yaratıyor bilemiyorum.
"Gençleri kazanayım derken, herkesi karşısına alabilir"
Girişim Araştırma Şirketi Başkanı Mehmet Taşkın Işık da Sarıgül'ün Z kuşağına oynamaya çalıştığını, bu yolla gençleri kazanacağını düşündüğünü öne sürerek şöyle devam etti:
Bu tür videolar ile gençlerle iletişim kurduğunu düşünüyor. Ancak bence başarılı değil. Danışmanlarının onu doğru yönlendirmediğini düşünüyorum. Bu tarzı ters de tepebilir. Gençleri kazanayım derken herkesi kendisinden uzaklaştırabilir.
"Mesajları başarılı, akılda kalıcı"
Peki Sarıgül'ün videolarında hangi mesajları vermek istiyor?
Bunun psikolojik değerlendirmesini de Psikiyatr Doktor Ayhan Akcan yaptı.
"Lider olduğunu özellikle vurgulamak istiyor" diyen Akcan, "Muhalefette bir lider arayışı olduğunu düşünüyor, ona oynuyor. Sandalye üstüne çıkması, aynı şeyi tekrarlayıp akılda kalacak şekilde tekrarlaması, eskiden kalma 'lider = çare' imajı vermek için kurgulanmış bir durum. Bir nevi 'Çare Sarıgül' sloganının devamı. 'Aranan lider' ve 'Çare Sarıgül' imajını güçlendirmek istiyor. Bence başarılı. Akılda kalır" ifadelerini kullandı.
"Z kuşağını yakalayayım derken Y ve diğer kuşakları kaybedebilir"
Akcan, buna karşın Sarıgül'ün mesajlarının ters tepebileceğini de öne sürerek şu uyarıda bulundu:
Dikkatli olmak lazım. Anlaşılmadığında çabuk kitleler üstünü çizer. Siyasi mesajların, basit, anlaşılır, herkes tarafından bilinen günlük dilde olması lazım. Geçmişte kullanılan herkese bir anahtar, araba veya tencereler boş kalmayacak gibi. Ancak Sarıgül ne yapıyor? Bir videosunda ekran üzerinden "Değişim değişim" diyerek elini tak diye vuruyordu. Anlaşılmama hali ya da mesajlarda bir tuhaflık olduğuna dair intiba yaratırsa ters tepebilir. O nedenle Z kuşağını yakalayayım derken, Y ve diğer kuşakları da kaybedebilir.
"Mesajları sırasında tuhaf görünümü olan durumlar var"
Mevcut siyasi liderlerin çoğunun yaşlandığına dikkat çeken Akcan, iddialarını şöyle tamamladı:
Toplumun yeni ve genç bir lider arayışında olduğu biliniyor. Bu noktada bazı isimler dillendiriliyor. İşte Sarıgül, bu noktada aradan çıkabilir miyim düşüncesiyle yeni lider arayışına oynuyor. Ancak bu mesajları sırasında anlaşılmayan, tuhaf görünümü olan durumlar da var. Normal zekaya sahip bir insan videolara baktığında ne yapmaya çalıştığını anlasa bile anlamayacak çok insan da var. O nedenle mesajlar terste tepebilir.
© The Independentturkish