Mide ekşimesine dikkat: Gastroenteroloğa ne zaman gitmelisiniz?

Karın ağrısı, 45 yaş ve dahası

45 yaşından sonra kolonoskopi önemli (Unsplash)

Karaciğer, safra kesesiyle safra yolları, pankreasın sindirim işlevleri ve gastrointestinal trakt (yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklar) konusunda uzmanlaşmış hekimlere gastroenterolog deniyor.

Peki ne zaman bir gastroenteroloğa gitmelisiniz? ABD'deki Rush Üniversitesi Tıp Merkezi bu soruyu 5 başlıkta yanıtladı:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir türlü geçmeyen mide ekşimesi

Mide ekşimesi yaşayıp da reçetesiz ilaçlarla sağlığına kavuşamayan kişilerin bir uzmana gitmesi gerekiyor. Zira midenin ara sıra ekşimesi sıradışı bir şey olmasa da gece uykudan edecek kadar rahatsızlık çeken veya bunun yanında bulantı, kusma ya da yutma sorunları olan kişilerin profesyonel yardım alması gerekiyor.

Karın ağrısı

Karın ağrısına genellikle mide üşütmesi diye bilinen gastroenterit, hazımsızlık veya gaz neden oluyor. Daha şiddetli ağrılarsa bağırsak tıkanıklığının habercisi olabiliyor. Uzmanlar, sürekli veya şiddetli karın ağrısı yaşayan kişilerin gastroenteroloğa gitmesini öneriyor.

Dışkıda kan

Rush Üniversitesi Tıp Merkezi, dışkıda kırmızı renk de siyah renk de olsa kan görülmesi halinde kontrole gidilmesi gerektiğini kaydetti. Zira bu durum, sindirim sisteminde bir sorun olabileceği anlamına geliyor.

Yutmada zorlanma

Boğazında bir yumru varmış gibi hisseden, yemeği yutarken zorlanan ve acı hisseden kişilerin de bir uzmana görünmesi önemli. Yetkililer, bu durumun iştah kaybına ve kusmaya yol açabileceğini söyledi.

45 yaş

Amerikan Kanser Derneği, kendisini iyi hisseden ve hiçbir semptom göstermeyen kişilerin bile 45 yaşında kolonoskopi yaptırmasını ve her 10 yılda bir tekrarlamasını öneriyor. Rush Üniversitesi Tıp Merkezi'nde gastroenterolog olan Tommy Paca, bu konuda şöyle konuştu:

Kolonoskopi hayat kurtarır. Bu işlemle kanser, erken teşhis edilebilir ve tedavi daha kolay yapılabilir. Dolayısıyla, semptom olmasa da kolonoskopi yaptırmak en iyisidir.

 

Independent Türkçe, Medical Xpress, Türk Gastroenteroloji Derneği

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU