NASA, Rusya'da milyonlarca yıl önce oluşan devasa "elmas kraterini" uzaydan görüntüledi. Görüntüler, NASA'nın çevrimiçi yayıncılık merkezi Dünya Gözlemevi'nin (Earth Observatory) internet sitesinde paylaşıldı.
Dünyadaki 4. en büyük çarpma krateri olan Popigai isimli krater, 36 milyon yıl önce bir göktaşının Sibirya'nın kuzeyine çarpmasıyla ortaya çıktı.
Saniyede 20 kilometre hızla hareket eden göktaşı, işte o noktada yaklaşık 100 kilometre çapında bir krater oluşturdu.
Kraterin son görüntüsü, NASA'nın görünür ışıklı ve kızılötesi alanlarla çalışan MODIS isimli radyometresi tarafından kaydedildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bu bilimsel cihaz, uzay ajansının 1999'da fırlattığı Terra uydusu ve 2002'de fırlattığı Aqua uydusunda yer alıyor.
Krater, grafit içeren kayalarla tortul kayaçlardan oluşuyor. Göktaşının çarpmasıyla oluşan etki bin 750 kilometreküp kayanın erimesine neden oldu ve grafit parçalarını anında elmasa dönüştürdü.
Bu elmaslar, çarpma bölgesinden 12 ila 13 kilometre uzaklıkta bulunan, yarım küre şeklinde bir kabukta oluştu. Bilim insanları, çarpışmanın yarattığı ısı ve basınç nedeniyle elmasların çarpma bölgesinde değil de söz konusu noktada oluştuğunu düşünüyor.
Popigai krateri, "trilyonlarca karatlık" elmaslarıyla dünyanın en büyük elmas alanlarından birini oluşturuyor. Bu nedenle krater, "elmas krateri" diye niteleniyor.
Ancak çok kısa sürede oluştuğu için buradaki elmasların çoğu iki milimetreden daha küçük. Bu da onları mücevherden ziyade endüstriyel kullanımlar için daha uygun kılıyor.
Independent Türkçe, NASA
Derleyen: Çağla Üren