Bir araştırmaya göre bilgiye sosyal medya aracılığıyla ulaşan kişiler girdikleri tereddüt "çıkmazları" nedeniyle koronavirüs aşısı yaptırmaya daha az istekli oluyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Oxford ve Southampton üniversitelerinden araştırmacılar, bazı kişilerin "korkularıyla uyumlu" içerik önerileri gördüğünü ve bunun bir "yankı odası" etkisi yarattığını söyledi.
Araştırmacılar, önerilerin bir kişinin izleme geçmişine dayalı olarak verildiği YouTube'u bir endişe kaynağı olarak örnek gösterdi.
Bilim insanları sözkonusu bağlantıyı, aşının piyasaya sürülmesiyle aralıkta bin 476 yetişkin ve 5 odak grubuyla anket yaptıktan sonra kurdu.
Araştırmacılar, YouTube kullanıcılarının yüzde 45'lik bir aşı yaptırma istekliliği olasılığıyla, aşı olma konusunda önemli ölçüde daha az istekli olduklarını tespit etti. Hükümete güvensizlik de bir unsur olarak vurgulandı.
Sözkonusu durum, Google'a ait platformun pandemi sırasında NHS (Ulusal Sağlık Hizmeti) ve Dünya Sağlık Örgütü gibi güvenilir kaynakları öne çıkarma çabalarına rağmen gerçekleşti.
Geçen ay YouTube, NHS'le işbirliği içinde gençleri sıraları geldiğinde Kovid-19 aşılarını yaptırmaya teşvik etmek için bir kampanya başlatmıştı.
Oxford Üniversitesi'nden Profesör Melinda Mills, "Bazı sosyal medya platformlarında yanlış bilgiler hızla çoğalıyor çünkü kullanıcılar korkuları ve görüntüleme geçmişleriyle uyumlu içerik önerileri alıyor ve bu onları daha derin çıkmazlara sürüklüyor" ifadelerini kullandı.
Bilgi genellikle uzman olmayanlar tarafından, doğruluğu sınırlı şekilde kontrol edilerek sunuluyor; bu da doğruluğu ölçmeyi veya bilgiyi dengelemeyi zorlaştırıyor.
Riskleri anlamak konusunda sık sık bir bilgi eksikliği sözkonusuydu.
Komplocu inançlara sahip olanlar bulunsa bile, birçok kişi aslında bütünlüğü olmayan, sürekli değişen ve kafa karıştırıcı bilgileri anlamlandırmaya çalışıyor ve genellikle netliğe ulaşmak için sosyal medyaya başvuruyordu.
Vaccines adlı akademik dergide yayımlanan makalede, Kovid-19 konusunda algılanan kişisel riskin az olmasının, aşıya karşı tereddüttün yanı sıra sürü bağışıklığının halihazırda sağlandığına ve yalnızca savunmasız kişilerin aşıya ihtiyaç duyduğuna dair yanlış anlamalarla ilişkili olduğu belirtildi.
Bilim insanları sorunun çözümü için hükümetleri, sağlık yetkililerini ve sosyal medya şirketlerini harekete geçmeye çağırıyor.
Southampton Üniversitesi'nden Profesör Will Jennings, "Yanlış bilgiler hükümete, siyasete ve seçkinlere yönelik güven eksikliği olduğunda artar; bu da yetkililerin doğru, açık ve tutarlı şekilde iletişim kurması gerektiğine dair daha genel bir ders niteliğindedir" diye konuştu.
PA'den de yararlanılmıştır
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news
Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk
© The Independent