NASA 1990'lı yıllarda bu yana ilk defa Venüs'e uzay aracı göndererek Dünya'ya benzer özellikler taşıyan gezegenin atmosferini ve jeolojik yapısını inceleyecek.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
NASA isimleri DAVINCI+ ve VERITAS olan görevler için 500'er milyon dolar bütçe ayrıldığını açıkladı. Çeşitli ölçümler ve araştırmaları kapsayan görevler kapsamında gezegene uzay aracı gönderilecek.
Yapılan açıklamaya göre DAVINCI+ Venüs'ün çok yüksek ısılardaki atmosferinin nasıl oluştuğunu ve bugünkü halini aldığını araştıracak. VERITAS'ın ise jeolojik geçmişini keşfetmek için yörüngeden gezegen yüzeyinin haritasını çıkaracak.
NASA, Venüs'ün yörüngesinde dolaşacak bir uzay aracı ve atmosferden yüzeye inmeye çalışacak bir sondadan oluşan DAVINCI+ misyonunun gezegenin "tesserae" adı verilen eşsiz jeolojik yapısının ilk kez yüksek çözünürlüklü görüntülerini de sağlayacağını açıkladı. Bilim insanları bu özelliklerin Dünya'nın kıtaları ile kıyasalanabileceğini ve Venüs'ün Dünya'da olduğu tektonik yüzey hareketlerine sahip olduğuna inanıyorlar.
Güneşe en yakın ikinci gezegen olan Venüs boyut olarak Dünya'dan biraz daha küçük ancak çok sıcak bir atmosferi bulunuyor. Gezegenin yoğun ve zehirli atmosferi ağırlıklı olarak karbondioksit ve sülfürik asit bulutlarından oluşuyor.
Atmosferin bu yapısı nedeniyle gezegen yüzeyinde kurşunu eritmeye yetecek 471 santigrat dereceyi bulan kavurucu bir sıcaklıkta sera etkisi yaşanıyor. Atmosfer ise yoğun basınç nedeniyle gezegen yüzeyinde gazdan ziyade sıvıya benzer özellikler gösteriyor.
Bilim insanları Venüs'te geçmişte yaşama elverişli denizler bulunduğunu ancak bilinmeyen bir sebeple gezegende sera etkisi başladığını ve bu denizlerin buharlaştığına inanıyorlar.
DAVINCI+ sondası yüzeye kadar inebilse bile bu ağır koşullar altında 20 dakikada işleyemez hale gelecek.
Reuters