Dünyanın en pahalı sağlık sistemlerinden birine sahip olan ABD'de Kovid-19 aşısı ücretsiz olsa da birçok kişi, beklenmedik bir fatura gelebileceği korkusuyla aşı yaptırmakta tereddüt ediyor.
Kaiser Aile Vakfı'nın (KFF) düzenlediği ankete göre, aşı yaptırmayan yetişkin ABD'lilerin yaklaşık üçte biri, sigortalarının aşıyı kapsadığından emin olmadıkları için aşı olmaktan kaçınıyor. Ankette özellikle ülkedeki Hispaniklerin ve siyahların bu endişeyi taşıması dikkat çekti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bir benzin istasyonunda kasiyer olarak çalışan 52 yaşındaki Paul Moser, bir hastanenin üroloji servisine birkaç defa gittiği için gelen bin 200 dolarlık (10 bin 300 TL) faturayı ödeyemediğini belirtiyor. Bazı arkadaşlarının koronavirüs testi için büyük meblağlar ödemek zorunda kaldığını kaydeden Moser, "Testin de ücretsiz olacağı söylenmişti, sonra sürpriz! 150 dolar çıktı. Aşı olmam gerektiğini biliyorum ama çok acelem yok" dedi.
Oregon'da yaşayan 42 yaşındaki Elizabeth Drummond da, neden aşı olmadığını "Burası Amerika, sağlık hizmetini bedavaya alamazsınız" diye açıkladı.
ABD Kongresi, sağlık merkezi ve hastanelerin Kovid-19 aşısından para almasını yasaklamıştı. Aşı merkezlerinde de yeni tip koronavirüs aşısının tümüyle ücretsiz olduğunu belirtildiği afiş ve uyarılar var. Birçok yetkili de sık sık aşıların ücretsiz olduğunu söylüyor, ancak aşı karşılığında bazı yerlerde ücret alındığına dair az sayıda haber yayımlanmıştı.
Güney Kaliforniya'daki sağlık ağı AltaMed'in tıp direktörü Ilan Shapiro, birçok kişinin aşı yaptırmak istediğini ancak sigortaları olmadığı için para ödemekten korktuğunu kaydetti. Şüphelerin ABD'lilerin sağlık sistemine olan güvensizliğini yansıttığını belirten KFF araştırmacısı Liz Hamel, "İnsanlar aşının ücretsiz olduğunu duysa da buna inanmıyor" dedi.
ABD, artan milyonlarca aşıyı nasıl dağıtacağını açıklayacak
ABD Başkanı Joe Biden, geçen ay 20 milyon Pfizer, Moderna ve Johnson & Johnson aşısını diğer ülkelerle paylaşacaklarını belirtmişti. Biden yönetimi daha önce de 60 milyon AstraZeneca aşısını başka ülkelere göndereceklerini açıklamıştı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün yaptığı açıklamada gelecek iki hafta içinde 80 milyon Kovid-19 aşısını nasıl dağıtacaklarını duyuracaklarını söyledi.
Kosta Rika ziyaretinde ülkenin Devlet Başkanı Carlos Alvarado'yla düzenlediği basın toplantısında konuşan Blinken, adil dağıtıma odaklanacaklarını ve siyasi tercihlerde bulunmayacaklarını kaydetti.
Dünya Bankası da dün ABD'ye elindeki artan aşıları dağıtma çağrısında bulunmuştu.
Independent Türkçe, New York Times, Reuters