19 Nisan 2021 Pazar gecesi dünya futbolu Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham, Milan, Inter ve Juventus kulüplerinden yapılan ortak açıklama ile sarsıldı.
12 kulüpten yapılan açıklama sonrası futbol camiası kaosa sürüklenirken başta UEFA ve FIFA olmak üzere federasyonlar, kulüpler, hükümetler ve taraftarlar alınan karara büyük tepki gösterdi.
Barça, a founding Club of the new Superleague
— FC Barcelona (@FCBarcelona) April 19, 2021
"Avrupa Süper Ligi resmen kuruldu" haberleri, futbol camiasında tartışmaları başlatırken, kimileri bu adımı "futbolda devrim" olarak nitelendirdi, kimileri ise bu oluşumun futbolun birleştirici unsur olduğu ve yarışmacı ruha zarar vereceği gerekçesiyle karşı durdu.
Gelen tepkiler ve karşılıklı yapılan açıklamaların ardından öncelikle Premier Lig ekipleri geri atarken Manchester City'nin ilk adımı atmasıyla Arsenal, Manchester United, Liverpool, Chelsea ve Tottenham kulüpleri ardı ardına duyurularla Süper Lig projesinden çekildiklerini duyurdu.
Milan, Inter ve Atletico Madrid'in de projeden çekilmesinin ardından Süper Lig projesinin en büyük savunucuları konumundaki Real Madrid, Barcelona ve Juventus, organizasyonun ileride yeniden düzenlenebileceğini savunmaya devam etmesi, UEFA tarafından yeni yaptırımları da gündeme getirdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Avrupa futbolunun patronu UEFA, 7 Mayıs'ta yaptığı duyuruda Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham, Milan, Inter ve Atletico Madrid'in bir sezonda elde edecekleri gelirin yüzde 5'ine el konulacağını ayrıca benzer bir turnuvaya katılmaları halinde 100 milyon euro, taahhütlere aykırı davranmaları durumunda ise 50 milyon euro ceza ödeyeceklerini kaydetti.
Öte yandan söz konusu 9 kulübün Avrupa genelindeki gençlik projelerinde harcanmak üzere toplam 15 milyon euro bağışta bulunacakları belirtildi.
Avrupa Süper Ligi'nden ayrılmayan Real Madrid, Barcelona ve Juventus'un ise disiplin soruşturmasının ardından UEFA'nın yasal yapısının olası ihlali gerekçesiyle yargılanacağı açıklandı.
"Ya futbolu modernleştireceğiz ya da kaçınılmaz yıkıma tanıklık edeceğiz"
UEFA'nın yargılanacaklarını duyurduğu Real Madrid, Barcelona ve Juventus kulüpleri, yayınladıkları ortak bildiriyle karardan geri atmayacaklarını deklare etti.
Kulüpler, futbol tarihinin en büyük üç kurumu olduklarını dile getirerek, UEFA'nın kendilerine karşı sürdürdüğü ısrarlı engellemeleri kesin bir tavırla reddettiklerini belirterek, başlatılan yargı sürecini de "hukuki ihlal" olarak nitelendirdi.
Comunicado Oficial.#RealMadrid
— Real Madrid C.F. (@realmadrid) May 26, 2021
Yapılan ortak açıklamada şu ifadeler yer aldı:
Barcelona, Juventus ve Real Madrid, herhangi bir zorlamaya veya tahammül edilemez baskıya boyun eğmeyecek ve futbol dünyasının talep ettiği acil çözümleri diyalog ve saygı çerçevesinde tartışma konusunda kararlı iradelerini göstermeye devam edeceklerdir... Disiplin soruşturması tamamen anlaşılmaz, Avrupa Birliği vatandaşlarının demokratik olarak inşa ettiği hukuk devleti ilkelerine direkt saldırı ve mahkemelerin otoritelerine karşı saygısızlık... UEFA, diyalog yoluyla futbolu modernleştirmeye çalışmak yerine, Avrupa futbolu üzerindeki tekelini sorgulayan girişimleri engellemektedir... Ya futbolu modernleştireceğiz ya da kaçınılmaz yıkıma tanıklık edeceğiz.
UEFA'nın üç kulübe karşı tavrı ve onların da geri adım atmaması futbol endüstrisi için birçok olumsuzluk teşkil etse de taraftarlar buradan çıkacak sonucu da merakla bekliyor.
Spor yorumcusu Evren Göz, UEFA-Real Madrid-Barcelona-Juventus denkleminde yaşanan problemi ve futbol endüstrisine olası etkilerini Independent Türkçe için yorumladı.
Göz: Futbolun felsefesine kim çomak sokuyorsa en ağır şekilde cezalandırılmalı
Real Madrid, Barcelona ve Juventus'un Avrupa Süper Ligi'ndeki ısrarcı tutumun yersin olduğunu söyleyen Göz, Birleşik Krallık'ta ve diğer ülkelerdeki taraftar protestolarını hatırlatarak, şu değerlendirmeyi yaptı:
Stamfor Brigde önünde Chelsea, Old Trafford'daki United-Liverpool maçında Manchester taraftarlarının sahaya girmesi, sosyal medyada çok sayıda atılan yüzbinlerce tweet... İşin kısası taraftar bunu istemiyor. Çok da zorlamanın anlamı yok.
12 kulüpten 9'unun çekilmesiyle projede Real Madrid, Barcelona ve Juventus'un kaldığını ve bu kulüplerin de "tükürdüğünü yalamamak" mantığıyla hareket ettiğini dile getiren Göz, "Bir süre sonra bu etki de geçecektir. Ölü bir proje olarak doğduğunu ve yakın zamanda da hayata geçmeyeceğini tahmin ediyorlar" şeklinde görüş belirtti.
"Daha büyük cezalar verilmesi gerekiyor, diğer kulüpler itirazda bulunacaktır"
UEFA'nın söz konusu kulüplere ceza vermesini olumlu karşıladığını, ancak buna rağmen ileride diğer kulüplerin bu duruma itiraz edebileceklerini belirten Göz, şu yorumu yaptı:
Galatasaray'ın UEFA kriterleri sürecinde Milan Kulübü'nün UEFA'ya çeşitli itirazlarda bulundu. Böyle durumlar zaman zaman olabiliyor. Bu işin sonunda da olacağını düşünüyorum. Çünkü UEFA'nın verdiği ceza kararlarındaki rakamlar çok da onları sarsacak durumda değil. Daha büyük cezalar verilmesi gerekiyor. Hatta turnuvalardan men kararı bile olsa hakkaniyetli olacaktır. Belki bir yıl organizasyona almamak gibi olabilir bu. Ancak diğer kulüpler mutlaka itirazda bulunacaktır çünkü mevcutta verilenler yeterli değil. Tüm futbol ailesini derinden etkileyerek sarsıntıya uğratan bir hamlenin müsebbipleri daha ağır cezalandırılmalı.
Gelişen futbol endüstrisinin çok büyük bir pazar ortaya çıkardığını bunun karşılığında futbolun temel değerleri, felsefesi ve amaçlarından sapmamasının önemine vurgu yaparak, "Her kim ki bu felsefeye çomak sokuyorsa en ağır şekilde cezalandırılmalı" dedi.
"Amerikan merkezli sermaye pandemiyi bahane ederek düğmeye bastı"
Avrupa Süper Ligi fikrinin 20 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ve dönem dönem bu tarz adımların atıldığını hatırlatan Göz, Real Madrid, Barcelona ve Juventus'un UEFA karşısındaki kararlı tutumunun futbolda büyük bir değişim başlatabileceği fikriyle ilgili şunları kaydetti:
Özellikle Amerikan merkezli sermayenin pandeminin de etkisiyle bu kararı vermesi ve kulüplerin ekonomik olarak kötüye gittiği mantığıyla düğmeye bastıkları bir durum. Bu fikirden vazgeçeceklerini zannetmiyorum. İlerleyen yıllarda bu tarz hamleler yine olacaktır. Ancak futbola inanan, futbolun felsefesine inanan milyonlar olduğu sürece, çok büyük ölçekli değişimler olacağını zannetmiyorum. İlk projede 10-12 kurucu takım düşünülse de daha sonra daha daraltılmış 3-4 takımı kapsayacak şekilde olabilir. Kapitalist anlayışa inanan insanlar, kulüp sahipleri ve onların yanında yer alacaklarla bu düzen kurulabilir.
"Kulüp sahipleri değişir, başka proje takımları çıkarsa işin rengi değişebilir"
Avrupa Süper Ligi projesinin ileride bir değişim yaşayabileceğini ancak bunun mevcut kulüplerle mümkün gözükmediğini aktaran Göz, sözlerini şöyle noktaladı:
Tottenham, City gibi kulüpler son yıllarda maddi ve sportif açıdan çıkışa geçtiler ancak futbol tarihine baktığımızda çok da kupalar kazanmış, Avrupa'da destan yazmış takımlar değiller. Şu O yüzden bundan sonraki süreçte onların yerine geçecek takımlar değişebilir. Örneğin Fransa'dan Lille gibi. Onların da yatırımcıları değişti çok zengin sahipleri var artık. Bunun gibi ancak sahipler değişir ve başka proje takımları çıkarsa ancak o zaman işin rengi değişebilir. Yoksa mevcut kulüpler çerçevesinde çok zor. Çünkü kulüpler bir deklare yayınladılar ve vazgeçtiler. Bir daha döneceklerini düşünmüyorum.
© The Independentturkish