Alman otomobil üreticisi Porsche'nin ofislerine "yolsuzluk" baskını

Porsche firması, vergi müfettişlerine yanlış bilgi aktarması için şirketin muhasebecilerine "rüşvet" ödemekle suçlanıyor

Porsche, Alman otomotiv devi Volkswagen tarafından 2012'de satın alınmıştı / Fotoğraf: AFP

Dünyaca ünlü lüks spor otomobil üreticisi Porsche firmasının Almanya’nın Stuttgart kentindeki ofislerine vergi müfettişleri ve polis tarafından baskın düzenlendi.

Stuttgart Başsavcılığı'nın açıklamasına göre Baden-Wuerttemberg’deki vergi müfettişleri, Porsche AG’nin Weissach ve Stuttgart’taki ofisleri, şirket çalışanı vergi danışmanının ofisi ve finans yetkililerin ofislerinde arama yaptı.

Açılan soruşturma kapsamında Porsche, vergi denetçilerine yanlış veri aktarması için şirketin muhasebecilerine rüşvet ödemekle suçlanıyor. Soruşturmayı 10 savcı yürütüyor.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, şirketin Stuttgart ofisindeki muhasebe bölümünde çalışan bir yetkilinin, Porsche AG’nin vergi danışmanına ait hesaplardaki hareketlerden şüphelendiği ve durumu başsavclığa ilettiği belirtildi.

Kağıt ve elektronik verilere el koymak için yaklaşık 200 polis, Porsche'nin vergi tahsilat bürosu, vergi danışmanlığı bürosu ve Stuttgart çevresindeki bazı müstakil evlere eş zamanlı operasyon düzenledi.

Baskınlarda çok sayıda hard disk ve bilgisayara incelenmek üzere el koyuldu.

Soruşturmayı yürüten savcılar, baskın yapılan yerlerin birinin Porsche'nin eski sendika konseyi şefi Uwe Hück'ün evi olduğunu aktardı.

Başsavcılık, şirket yöneticilerinden 6 kişinin “vergi kaçırmakla” suçlandığını açıkladı.

Geçtiğimiz ay Porsche şirketi emisyon skandalı olarak bilinen davada 669 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti.

Porsche’nin ana şirketi olan Volkswagen’in, 2015 yılında çevreye daha az zararlı olduğunu göstermek için 11 milyon aracın emisyonunda oynama yaptığı ortaya çıkmıştı.

"Dizelgate" skandalı olarak bilinen davanın Volkswagen'e maliyeti 30 milyar doları bulmuştu.

 

AFP

DAHA FAZLA HABER OKU