Uzmanlara göre bozulan bir arkadaşlığı düzeltmenin ya da geride bırakmanın 5 yolu

"Gerçek şu ki, koşullar ve öncelikler değiştikçe herkes değişiyor"

Dostunuzla yaşanan çatışma enerjinizi tüketebilir (Unsplash)

Dünyayı saran "yalnızlık pandemisi" Kovid-19'la birlikte iyice arttı. Sosyal mesafe ve tecritle birlikte bireyler evlere kapanırken, bazı dostluklar çatırdamaya başladı. Peki sorunlu bir arkadaşlığı düzeltmek veya toksikse geride bırakmak için ne yapmalısınız?

Yazar Christine Koh, CNN International'da kaleme aldığı yazıda başka yazarlarla ve bir psikologla bu konuyu görüşüp 5 yol belirledi:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olumlu anıları düşünün ve kaleme alın

"Friendship in the Age of Loneliness" (Yalnızlık Çağında Dostluk) adlı kitabın yazarı Adam Smiley Poswolsky, dostuyla sorunlarını konuşmak isteyen kişilerin, sohbete başlamadan önce geçmişi düşünmeyi önerdi:

Arkadaşlığınızın sizi neşelendirdiği veya heyecan verdiği belirli bir anıyı aklınıza getirin.

Poswolsky, bu anıdan yola çıkarak söz konusu kişide beğendiğiniz özellikleri bir kenara yazmayı da tavsiye etti. Yazar, ilişkinin düzelmesi veya tam tersi bir durumda da bu olumlu niyetin iyi sonuçlar vereceğini sözlerine ekledi:

Arkadaşlığa ara vermeniz gerekse veya ilişkiyi bitirmeniz gerekse bile, arkadaşınız hakkındaki olumlu yaklaşımınız empati ve karşılıklı anlayışa yol açacak.

Farklı bir iletişim şekli

Poswolsky bunu şöyle açıkladı:

Bireyler fatura haricinde bir posta gelmesini çok seviyor. Daha fazla kartpostal gönderin, daha fazla mektup yazın ya da birine seveceğini düşündüğünüz bir kitap yollayın.

Yazar, dostunuzla konuşmadan önce birbirinize "ilişkinin neden tuhaflaştığını ve neden aranızı düzeltmek istediğinizi" yazdığınız bir mektup göndermeyi önerdi.

 

 

Zira bu, empati kurmayı ve aranızdaki iletişimi geliştirmeyi sağlayabilir. Poswolsky "Bu sayede dostunuzun sizin bilmediğiniz bir süreçten geçtiğini öğrenebilirsiniz" dedi.

Zaman tanıyın

Psikolog ve arkadaşlık uzmanı Marisa Franco, bir çatışma yaşadıktan sonra ilişkinin normale dönmesi için zaman gerekebileceğine dikkat çekti. Rahatsız edici duyguların, bir süre geçtikten sonra bile kalabileceğini, yine de ilişkilerinizde dürüst olmayı önerdiğini kaydetti. Franco şöyle devam etti:

Eğer karşınızdaki kişi ilişkiyi düzeltmeyi istemezse, dürüst bir şekilde davrandığınız için kendinizle gurur duyabilirsiniz. Unutmayın ki diğer insanları kontrol edemezsiniz. Ama en nihayetinde siz elinizden geleni yapmış oldunuz.

İlerleyin

Koh, uzun süreli arkadaşlıklardaki zorluklardan birinin, ilişkinin önceden nasıl olduğu düşüncesine takılıp kalmak olduğunu söyledi ve "Gerçek şu ki, koşullar ve öncelikler değiştikçe herkes değişiyor" dedi.

"Friendship: The Evolution, Biology, and Extraordinary Power of Life's Fundamental Bond" (Dostluk: Evrim, Biyoloji ve Yaşamın Temel Bağının Sıradışı Gücü) adlı kitabın yazarı Lydia Denworth, işlerin eskisi gibi olmayacağını hissettiğinizde sıradan bir arkadaşmış gibi devam etmeyi önerdi. Denworth, "Bütün arkadaşlıklar bir ömür boyu sürmeyebilir ve bu sorun değil" dedi.

Tehlike işaretlerine dikkat edin

Tek bir problem yüzünden ilişkilerin bozulmamasını tavsiye eden Franco, "Yaşanan bir çatışma, arkadaşlığı düzeltmek için bir fırsattır. Tek bir problem oldu diye dostlarınızdan vazgeçmeyin" dedi.

Psikolog öte yandan tehlike işaretlerinin altını çizdi:

Bir adım geriye çekildiğinizde, ilişkinizin size belki de yarardan çok zarar verdiğini görebilirsiniz. Örneğin arkadaşınız başarılarınızı desteklemiyor, size zorbalık ediyor ve sizi tüketiyorsa, aranızı düzeltmek yerine bağları koparmak daha iyi olabilir.

 

Independent Türkçe, CNN International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU