Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Dünya yörüngesinde artık kullanılmayan uzay araçlarının parçalarından oluşan uzay enkazına çözüm bulmak için bir proje geliştirdi ve özel bir firmayla anlaştı.
Çin'in kontrolden çıkarak Dünya'ya düşen roketi, tam olarak hangi noktaya düşeceği bilinmediği için geçen günlerde dünya genelinde panik yaratmıştı. Aynı zamanda yörüngede giderek büyüyen enkaz sorununu gündeme getirmişti.
İşte bunun ardından ESA yetkilileri, ClearSpace adlı İsviçreli bir teknoloji girişimiyle ortaklık kurduğunu ve 2025'te uzay enkazını temizleme görevi başlatacağını duyurdu.
ClearSpace-1 diye adlandırılan görevde, ESA'nın 2013'te geride bıraktığı, Vega uzay aracına ait bir uzay çöpünü yakalamak için deneysel, 4 kollu bir robot kullanılacak.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Söz konusu uzay çöpü, Dünya'dan yaklaşık 800 kilometre yukarıda yer alıyor ve yaklaşık 100 kilogram ağırlığında.
ESA işte bu hedef doğrultusunda ClearSpace'le 104 milyon dolarlık anlaşma imzaladı.
Anlaşmaya göre ClearSpace-1 robotunun tasarımı firmaya ait olacak. Bu robot, bahsi geçen uzay çöpünü yakalayacak ve atmosfere sürükleyecek. Atmosferde iki aracın da yanması bekleniyor.
Görev başarıya ulaşırsa daha önce geride bırakılmış bir uzay çöpünün yörüngeden kaldırıldığı ilk "temizlik görevi" olacak.
ESA Genel Direktörü Jan Wörner, "Iskartaya çıkarılmış bir uzay nesnesinin ilk kez yakalanması ve elden çıkarılması, son derece zorlu bir başarıyı temsil ediyor" diye konuştu.
ESA'ya göre şu anda Dünya yörüngesinde ıskartaya çıkarılmış yaklaşık 3 bin uydu bulunuyor.
Yörüngede ayrıca 10 santimetreden büyük, 900 bin, bir santimetreden büyük 128 milyon, bir milimetreden büyük 34 bin nesne mevcut.
Çok sayıdaki nesnelerden herhangi biri, yörüngedeki çalışan uydulara veya uzay araçlarına ciddi şekilde zarar verme potansiyeli taşıyor.
Wörner, daha önce yaptığı bir açıklamada, "Tarihte kaybolan tüm gemilerin hala su yüzeyinde olduğunu düşünün. Burada yelken açmak ne kadar tehlikeli olur?" demişti:
Yörüngedeki mevcut durum budur ve böyle sürmesine izin verilemez.
Independent Türkçe, Space, Daily Mail
Derleyen: Çağla Üren