Rusya, Kuzey Buz Denizi’ndeki buzların erimesiyle ortaya çıkan ticari fırsatları değerlendirme planları kapsamında dünyanın en büyük nükleer buzkıran gemisini cumartesi günü suya indirdi.
Rusya, Kuzey Deniz Yolu (NSR) olarak adlandırdığı rotayla daha fazla gemi taşımacılığına hazırlanıyor. Buzullar sebebiyle daha önce gemiler için uygun olmayan rotanın, ısınan kışlar ve deniz buzulları örtüsünün hızla kaybolmasıyla yıl boyunca kullanılabilir olması bekleniyor.
St. Petersburg’daki bir tersaneden suya indirilen Ural isimli gemi, yapımı tamamlandığında dünyanın en büyük ve en güçlü 3 buzkıranından biri olacak.
Ural gemisi inşası sona erdiğinde 2022’de devlet bünyesindeki nükleer enerji şirketi Rosatom’a devredilecek. Aynı dönemde Arktika ve Sibir isimli buzkıran gemileri de hizmete girecek.
Arktika gemisi 2016 yılında suya indirilmişti.
Rosatom Genel Direktörü Alexey Likhachev, “Ural, kardeş gemileriyle birlikte NSR’nin tüm yıl boyunca kullanılabilmesine yönelik stratejik projemizin merkezini oluşturuyor” ifadesini kullandı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nisanda yaptığı konuşmada, ülkesinin Kuzey Buz Denizi kıyıları boyunca konteyner gemilerinin hareketliliğini artırmak için buzkıran gemilerinin yapımını hızlandırdığını söyledi.
Rusya’nın bu hamlesi, Kanada, ABD, Norveç ve Çin’le kuzeyde hakimiyet yarışı içinde olan Moskova’nın elini güçlendiriyor.
Putin, 2035’e kadar Kuzey Kutbu filosunda ağır hizmete uygun en az 13 buzkırana sahip olacaklarını kaydetti. Rus lider bu buzkıranların 9’unun nükleer enerjili olacağı bilgisini verdi.
ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi’ne göre, Kuzey Kutbu’nda 412 milyar varile denk gelen devasa petrol ve doğal gaz rezervleri bulunuyor. Bu rakam dünyadaki keşfedilmemiş petrol ve doğal gazın yaklaşık yüzde 22’sine tekabül ediyor.
Rusya, Murmansk ile Alaska yakınlarındaki Bering Boğazı arasındaki rotanın, Asya’dan Avrupa’ya deniz taşımacılığı süresini kısalttığı için giderek popüler hale gelmesini bekliyor.
Dünyanın geri kalan kısımlarından daha hızlı bir biçimde ısınan Kuzey Kutup bölgesinde deniz buzulları durmadan azalıyor.
ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’nin verilerine göre, Kuzey Kutbu’ndaki 5,04 milyon kilometrekare buz, 1981 ila 2010 yılları arasındaki buz örtüsü ortalamasının 525 bin kilometrekare altında kaldı.
Rusya, Kuzey Deniz Yolu’na buzkıran olmadan ilk gemiyi kışın 2018’de gönderdi. Putin, bunu “Kuzey Kutbu’na açılmada büyük bir olay” diye nitelendirdi.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/world/europe
Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer
© The Independent