NASA'nın fırlattığı en yeni uzay aracı Perseverance, sonunda Mars'taki asıl göreviyle baş başa kaldı. Uzay aracının Kızıl Gezegen'deki en büyük görevi, eskiden bir göle ev sahipliği yaptığı düşünülen Jezero Krateri'ni araştırmak.
Perseverance bugüne dek Ingenuity Mars Helikopteri'nin Dünya'yla iletişimini sağlamak ve helikopterin tarihi uçuşlarını kayıt altına almakla meşguldü. Helikopterin başarılı uçuş denemelerinin ardından uzay aracı, artık bilimsel cihazlarıyla krater tabanındaki kayalara odaklanıyor.
Bu kayaların incelenmesiyle ortaya çıkacak bilgiler, kraterdeki gölün ne zaman oluştuğuna, ne zaman kuruduğuna dair zaman çizelgesi çıkarılmasını sağlayacak. Bu zaman çizelgesi, kayaların yaşını da içerecek.
Söz konusu çizelge son derece önemli çünkü Perseverance'ın buradan topladığı, gelecekteki başka bir görevde Dünya'ya gönderilecek kaya örneklerinde eskiden yaşamış olabilecek mikroskobik canlıların fosilleri bulunabilir.
Perseverance'ın bulguları aynı zamanda gezegenin jeolojisini ve geçmişte Mars ikliminin nasıl olduğunu da ortaya koyabilir. Böylelikle araştırmacılar, Kızıl Gezegen'deki ilk mürettebatlı görevlere daha iyi hazırlanabilir.
İşte bu hedefler doğrultusunda, gezginin robotik kolunun ucundaki WATSON adlı kamera, bu kayaların ayrıntılı fotoğraflarını çekiyor. Mastcam-Z adlı görüntüleme sistemini oluşturan bir çift kamera da araziyi inceliyor. Ayrıca SuperCam isimli lazer cihazı, kimyasal bileşimlerini tespit etmek için bazı kayaları parçalıyor.
NASA'nın internet sitesinde yayımlanan duyuruda Perseverance'ın proje bilimcisi Caltech'ten Ken Farley'in konuyla ilgili şu ifadeleri yer aldı:
Bir kayanın içine baktığınızda hikayeyi görürsünüz. Ne kadar çok kayaya bakarsanız o kadar çok şey öğrenirsiniz.
Ekip Mars kayalarının bileşimine dair daha fazla bilgi edindikçe, uzay aracının da daha kaliteli örnekler toplaması mümkün olacak. Örneklerin en iyileri, araçtaki özel tüplerde saklanacak ve nihayetinde Dünya'ya doğru yola çıkacak.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Söz konusu örneklerin gelecekte NASA'nın Avrupa Uzay Ajansı'yla ortaklaşa fırlatacağı bir uzay aracına teslim edilmesi planlanıyor.
Perseverance geçen ay, astronotların bir gün Kızıl Gezegen'i keşfetmesini sağlayabilecek bir ilke imza atmış ve karbondioksit ağırlıklı Mars atmosferinden oksijen üretmeyi başarmıştı.
Uzay aracında yer alan ve Mars Yerinde Oksijen Kaynağı Kullanma Deneyi (MOXIE) ismi verilen cihaz, ince atmosferinde binde ikiden daha az oksijen barındıran gezegende oksijen üretmişti.
NASA'nın Uzay Teknolojisi Görev Müdürlüğü'nün yöneticisi Jim Reuter, bu gelişmeyi şöyle yorumlamıştı:
Bu, Mars'ta karbondioksiti oksijene dönüştürmede kritik bir ilk adım.
Independent Türkçe, NASA, Courthouse News
Derleyen: Çağla Üren