Askerlik sistemini tümüyle değiştiren ve bayram tatili öncesinde yasalaşması beklenen düzenlemeyle, cumhurbaşkanına askerlikten muafiyet tanıma yetkisi verildiği iddia edildi.
Kanun teklifinin ilgili maddesini CHP milletvekili Mehmet Ali Çelebi, sosyal medya hesabından paylaştı.
Yeni Askerlik Yasası Madde 45 2. Fıkraya dikkat!
— Mehmet Ali Çelebi (@tgmcelebi) 25 Mayıs 2019
Cumhurbaşkanınca gerekli görülen sahalarda özel görevlendirilen gönüllüler askerlikten muaf olabilecek!
Hangi sahalar?
Hangi gönüllüler?
Barışta ne yapacaklar?
İhtiyaç değil keyfiyet maddesi ! pic.twitter.com/WODWU3k5mh
TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edilen teklifin 'Özel Durumlarda Muafiyet ve Erteleme' başlığı altında cumhurbaşkanına askerliğini yapmayanlara muafiyet tanıma yetkisi veriliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Teklifin 45’inci maddesinin ikinci fırkasında “Barışta, olağanüstü hal veya seferberlik hallerinde veya savaşta, askerliğini henüz yapmadan, Cumhurbaşkanınca gerekli görülen sahalarda özel olarak görevlendirilen gönüllüler, Cumhurbaşkanınca belirlenen şartlara uydukları takdirde askerlik hizmetinden muaf tutulur” hükmü yer alıyor.
Teklifin bu haliyle yasalaşıp yaşalaşmayacağı henüz kesin değil.
Özel durumlarda muafiyet yetkisi mevcut 1111 sayılı Askerlik Yasası’nda da yer alıyordu ancak muafiyet için 2018’den önce Bakanlar Kurulu Kararı gerekiyordu. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesinin ardından çıkartılan 700 sayılı KHK ile yapılan değişiklikle ‘Bakanlar Kurulu Kararı’, ‘Cumhurbaşkanlığı Kararı’na dönüştürüldü. Ancak yeni askerlik yasasında ‘Cumhurbaşkanı Kararı’ şartı yerine “Cumhurbaşkanınca belirlenen şartlar” hükmüyle yetinildi.
Yasada cumhurbaşkanına askerlik süresini yarıya indirme ya da iki katına çıkarma yetkisi de verilirken 20 yaş olan askerlik çağı da cumhurbaşkanı tarafından 5 yıl uzatılıp kısaltılabilecek.
Independent Türkçe