Türkiye genelinde tam kapanmayla başlayan alkollü içki satışı yasağına dair tartışmalar sürüyor.
Antalya Valiliği, İl Umumi ve Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan kararı duyurdu.
Karara göre 17 Mayıs Pazartesi günü saat 05.00’e kadar sürecek olan tam kapanma sürecinde il genelinde tekel büfelerinin kapalı tutulması ve market, bakkal, büfe gibi yerlerde de alkol ürünü satılmaması kararı verildi.
Karara uymayana ceza
Kararlara uyulmaması halinde ise 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi gereğince 3 bin 150 TL idari para cezası ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32’nci maddesi gereğince idari para cezası uygulanacağı belirtildi.
Ayıca 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirlere Aykırı Davranma başlıklı 195. maddesinde yer alan '... yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır' hükmü uyarınca, bu hükme uymayan kişilerin, haklarında gerekli adli işlemler için adli makamlara bildirilecek. İşyerleri ve firmalar hakkında ilgili mevzuat uyarınca gerekli yaptırımların uygulanacağı da kaydedildi.
Bir yasak da Kayseri’den
Kayseri'de de tam kapanma sürecinde, alkol ürünlerinin satılmasının yasaklandığı bildirildi.
Valilikten yapılan açıklamada, Kayseri Valisi Şehmus Günaydın başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunda, kentte alınacak tedbirlerin görüşüldüğü belirtildi.
Kurulda, ilave tedbirlerin alındığı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:
Tekel büfelerinin kapalı olmasına ve market, bakkal, büfe gibi yerlerde alkol ürünlerinin satılmamasına, vatandaşlarımızın zaruri ihtiyaçlarının giderilebilmesi amacıyla 2021/22 sayılı kararımızda yer alan 'ilimizde hafta sonları uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları kapsamında ayakkabı, kırtasiye, züccaciye, hırdavat ve giyecek satışı yapan işletmeler, İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararlarımız doğrultusunda kapalı olduğundan, müşteri yoğunluğunun düşürülerek bulaş riskinin azaltılması amacıyla hafta sonu açık olan marketlerin ayakkabı, kırtasiye, züccaciye, hırdavat ve giyecek satışı yapan reyonlarının veya bunların bulunduğu katların 23.04.2021 tarihinden itibaren sokağa çıkma kısıtlaması olan günlerde ve hafta sonları satışa kapatılmasına' şeklindeki maddenin yürürlükten kaldırılmasına, oy birliği ile karar verilmiştir.
Kararlara uymayanlara idari para cezası uygulanacağı, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195. maddesi kapsamında adli işlem başlatılacağı belirtildi.
Kütahya Valiliği basın açıklaması yaptı
Kütahya Valiliği, yaptığı basın açıklamasında 17 günlük tam kapanma kapsamında getirilen alkol satışı yasağına uyulmadığı yönündeki haberleri yalanlayarak, 'Tekel büfelerin faaliyetlerinin istisna kapsamında olmadığı” belirtti.
Valiliğin Twitter hesabından yapılan resmi açıklamada, "Marketlerde alkol satışı kısıtlaması tüm 81 ilde olduğu gibi ilimizde de uygulanmaya devam etmektedir" denildi.
— T.C. Kütahya Valiliği (@KutahyaValiligi) April 30, 2021
Alkol tartışması
Türkiye, 29 Nisan-17 Mayıs arası yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında “tam kapanma”ya gitti.
Kapanma sırasında alkol satışının olup olmayacağı konusunda tartışmalar, sosyal medyada başladı.
İçki satışının olmayacağı iddiasının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bakanlıkta düzenlediği toplantıda tekel bayilerinin tam kapanma süresince açık olup olmayacağı sorusuna “İstisnada yer almıyor ve kapalı. Bu açıdan hem bir muafiyet yok. Hem de bir soru işareti söz konusu değil" yanıtını verdi.
İçişleri Bakanlığı’nın kısıtlama önlemlerinde bu şekilde bir madde olmamasına tepki gösteren sosyal medya kullanıcıları “alkolümedokunma" etiketiyle binlerce paylaşım yaptı.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken de kabine toplantısından alkollü içki satışı yasağına dair bir karar çıkmadığını söyledi.
En son olarak Türkiye Tekel Bayileri Platform Başkanı Özgür Aybaş, bugün “Alkol satışı yasağı kalkmıştır herkese hayırlı olsun” açıklamasını yaptı. Tam kapanmanın ilk gününde marketlerin ve tekel bayilerinin alkol satışı yaptığı öğrenildi. Ancak bazı bayiler de sosyal medyada polisin farklı bir uygulama gerçekleştirdiğini yazdı.
İçişleri Bakanlığı ise söz konusu tartışmaların ardından “alkol” ifadesini kullanmadan bir açıklama yaptı:
Kısıtlamalar ile ilgili açıklamalarımız, resmi olarak Bakanlığımızca; İl Hıfzısıhha Kurulu Kararları, Valilikler tarafından ilgili kurumlarla ve kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Bunun dışında yapılan açıklamalara itibar edilmemelidir. Milletimizin büyük fedakarlık gösterdiği tam kapanma döneminde, yanlış bilgilendirmeye yönelik kasıtlı tutumlarla ilgili gerekli hukuki müracaatların başlatılacağı da kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Independent Türkçe