Kılıçdaroğlu: İktidarın CHP’ye dua etmesi lazım; belediyelerimiz olmasa toplumsal buhran çıkardı

Kılıçdaroğlu CHP’li belediyelerin ramazan ayı boyunca 2 milyon 76 bin 813 haneye yardım götürdüğünü bildirdi

Fotoğraf: Karar TV

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,  CHP’li belediyelerin ramazan ayı boyunca 2 milyon 76 bin haneye yardım götürdüğünü ifade ederek, “Bu iktidarın oturup Cumhuriyet Halk Partisi’ne dua etmesi lazım. Eğer 2 milyon 76 bin haneye yardım götürülmeseydi, kim götürecekti? Bir toplumsal buhran çıkardı ortaya” dedi.

Kılıçdaroğlu KARAR TV'de Taha Akyol ve Elif Çakır'ın sorularını yanıtladı.

CHP belediyeler hakkında konuşan CHP lideri, “Eğer bir çocuk, bir aile açlıkla derin yoksullukla karşı karşıyaysa, ne metro ne şu ne bu, doğrudan doğruya yardım yapmak zorundayız. Savurganlıkla çok büyük ölçüde sıfırlandı. Devralınan borçlar ödeniyor, yeni kaynaklar verimli şekilde kullanılıyor aynı zamanda yardım da yapılıyor” dedi.

Düzenli olarak her hafta belediyelerin ne kadar yardım yaptığını değerlendirdiklerini belirten Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

20-26 Nisan arasında bütün CHP’li belediyeler 847 bin 164 haneye ayni yardım yapmışlar. 221 bin 478 haneye de nakdi yardım yapılmış. Ramazan boyunca yapılan yardım 2 milyon 76 bin 813 haneye yardım götürülmüş. Ayni ve nakdi yardım… Bunlar için ödenen para, 99 milyon 312 bin 35 lira. Bu yardımı, bir kısmı bağış olarak alınmış, bir kısmı da doğrudan doğruya belediye, kendi bütçesinden karşılamış. Bu iktidarın oturup Cumhuriyet Halk Partisi’ne dua etmesi lazım. Eğer 2 milyon 76 bin haneye yardım götürülmeseydi, kim götürecekti? Bir toplumsal buhran çıkardı ortaya.

“Bütçe fazlasını hibe verin”

Kılıçdaroğlu, Mart verilerine göre bütçenin fazla verdiğinin aktarıldığını kaydederek, “Neden esnafa vermiyorsunuz o zaman? Kredilerden bahsetmiyorum, doğrudan doğruya hibe. Hibe vereceksiniz esnafa” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Belli kişilerin paraları düzenli ödeniyor. İstanbul Havalimanı'nı yapan şirketlere 21 milyar lira parayı veriyorsun. Toplam 54 milyar 600 milyon lira. Bu para var. Buradaki önemli olay; siyasi tercihtir.

“Merkez Bankası para basabilir”

Merkez Bankası’nın (MB) kontrollü para basabileceğini belirten Kılıçdaroğlu, “Ama bu parayı yine götürüp müteahhit tayfasına vermeyecek. Bu beşli çeteye vermeyecek. Bunu muhalefet partisinin genel başkanı olarak söylüyorum” diye konuştu.

"Bahçeli'den imzasına sahip çıkmasını isteyeceğiz"

Merkez Bankası'nın şu an kendisine ait bir doları olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Kendi mülkiyetinde olan bir doları dahi yoktur. Talimat verdim. MB'nin bağımsızlığı ile ilgili yarın veya öbür gün bir kanun teklifi verecekler. MB sıcak siyasetin dışında kalırsa güven verir. Dünyadaki bütün sermaye çevreleri, güven veren bir kurumu görmek ister. Rahmetli Ecevit döneminde parlamentoda bir kanun geçti, o kanunun altında MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli'nin de imzası var. Şimdi bu kanun teklifini vereceğiz. Bahçeli'den de imzasına sahip çıkmasını isteyeceğiz" dedi.

Bahçeli'nin MB'nin bağımsızlığı ile ilgili kanun teklifini destekleme konusunda ise Kılıçdaroğlu, "Çok umutlu değilim. Bahçeli'nin şöyle bir özelliği var; dün o sözü söyledi ama 3 gün sonra yüz seksen derece tersini söyleyebilir. Beni üzen de bu zaten" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU