"Fazladan ölümlerin, üçte biri açıklanmayan Kovid vakaları ise üçte ikisi farklı rahatsızlıklardan tedaviye ulaşamadığı için ölenler"

Pandemi ile poliklinik bölümlerinden randevu iyice zorlaştı. Parası olan özele giderken, olmayanın rahatsızlığı tedavisi geciktiğinden iyice artıyor. TTB Başkanı Fincancı, tedaviye ulaşamayan birçok insanın yaşamını yitirdiğini iddia etti

Devlet hastanelerinden muayane amacıyla randevu almak  pandemi döneminde iyice zorlaştı / Fotoğraf: saglikpersoneli.net

Pandemiyle birlikte devlete bağlı hastanelerin çoğunlukla Kovid-19 tedavisine yönelmesi beraberinde diğer bölümlerde verilen hizmetlerin ciddi şekilde aksamasına neden oldu.

Zaten normal şartlar altında dahi internet veya Alo 182 ile talep edildiği tarihten günler hatta haftalar sonrasına verilen randevuları almak iyice zorlaştı.

Bu sorun büyükşehirlerde daha da artmış vaziyette.

Poliklinik bölümlerinden randevu almak için Alo 182'yi arayanlar hangi hastaneyi sorarlarsa sorsunlar 15 gün boyunca boş randevu olmadığı cevabını alıyor.

Sonraki günlerde arandığında da durum değişmiyor. Pandeminin yaygınlaşmasıyla neredeyse İstanbul gibi büyükşehirlerde poliklinik bölümlerinden randevu almak neredeyse mümkün olmayabiliyor.

Tedavi şansı bulamayan birçok insan şayet parası varsa özel hastanelerin yolunu tutarken olmayanlar da beklemek zorunda kalıyor.

şebnem.jpg
Şebnem Korur Fincancı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Özel hastanelere yeni kar alanları açıldı"

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, yaşanan bu sorunu daha önce de defalarca dile getirdiklerini belirterek, pandemi nedeniyle birçok bölümün pandemi servisine dönüştürülmesiyle diğer sağlık hizmetlerinde ciddi sorun yaşandığını kaydetti.

Bu hizmetlerden faydalanamayan insanların rahatsızlıkları sürdüğü için özel hastanelere yönlenmek zorunda kaldığını ve bu yolla özel hastanelere yeni kar alanları açıldığını öne süren Fincancı, acillerdeki durumun da pek farklı olmadığını şu sözlerle dile getirdi:

"TTB olarak şunu da söyledik. Acil sağlık hizmetine erişmesi gerekenler acilde yer bulamıyor. Çünkü acilde yoğun bakım hastası ve Kovid-19 hastaları takip ediliyor. Acilde yer bulamayınca aslında tedavi edilebilir durumda olanlar kaybediliyor. Ayrıca kronik hastalığı olanlar tedaviye erişemiyor. Fazladan ölümler dediğimiz rakamların üçte biri Kovid-19’dansa yani ölüm nedenlerinin Kovid olduğu açıklanmayan veya yanlış kayıt girenlerden oluşuyor ise geri kalan üçte ikisi tedavi hizmetine erişemeyenlerden oluşuyor."

 
hüsnü.jpg
Hüsnü Yıldırım / Fotoğraf: SES

 

"Kronik hastaların tedavisi sürdürülemiyor"

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Eş Başkanı Hüsnü Yıldırım da devlet hastanelerinde randevu sistemine geçilmesinin ve devamında randevu alınamamasının özel hastanelerin işine yaradığını öne sürdü. 

"Tek sorun polikliniklerden randevu alamamak değil" diyen Yıldırım, "Kronik hastaların da durumu içler acısı. Randevu alamadıklarından tedavilerini sürdüremiyorlar. Örneğin fizik tedavi görmesi gereken biri bunu devlet hastanesinden karşılayamadığı için bu sefer ya özel fizyoterapist tutması gerekiyor ya da özel hastaneye gitmek zorunda kalıyor. Belki sırf oraya gidebilmek içinde ambulans tutuyor. Hal böyle olunca faydalanması gereken ücretsiz sağlık hizmetini alamadığı gibi büyük bedeller ödüyor" diye konuştu. 

"Acil servisler dışında bir şey yapılmıyor"

Yıldırım, acil servisler dışında hastanelerde neredeyse hiçbir şeyin yapılmadığını ve insanların özel hastanelere gitmek zorunda kaldığını iddialarına ekledi.

muratemir.jpg
Murat Emir / Fotoğraf: AA

 

"Kovid dışında da sağlık sorunları katmerlenerek artıyor"

Kendisi de doktor olan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Kovid-19 salgınıyla birlikte hastanelerde diğer hizmetlerin daraltılmasıyla birlikte randevu alma noktasında sıkıntının arttığını doğrulayarak, şunları söyledi: 

Gücü yeten özele gidiyor, gidemeyen bekliyor. Ciddi sıkıntı çekiliyor. Teşhis konamayan hastalar, teşhis konduğu halde ameliyatı gecikenler veya olamayanlar, yatılıp tedavi görmesi gerektiği halde olamayanlar var. Kovid dışında da sağlık sorunlarımız katmerlenerek artıyor.

recepkoç.jpg
Recep Koç / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Sadece muayene de değil aşıda da randevu almak zor"

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Recep Koç, hastanelerde muayene randevusu almada yaşanan sıkıntının aşı randevularında da söz konusu olduğunu belirterek, "Herkeste akıllı telefon yok. Bu nedenle Alo 182"yi aradığında randevu alamadığı gibi ulaşamadığı da çok oluyor. Randevu alınamadığına dair çok şikayet alıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Merkezlerdeki hastanelerin kapanması da özel hastanelere mecbur bırakıyor"

Vatandaşlar diğer sağlık hizmetlerinde randevu alamadığı için özel hastanelere yöneldiğini belirten Koç, bunun bir diğer nedenini de şöyle anlattı:

Özellikle İstanbul'da merkezi yerlerdeki hastaneler kapanıp başka yerlere taşınıyor. Örneğin Şişli Etfal'in bir bölümü Seyrantepe'ye gitti. Haseki, Sultançiftliği'ne taşındı. Vatandaş ulaşım, trafik sorunu nedeniyle oralara gidemeyince yine özel hastanelere yönleniyor.

"Özel hastaneler soygun düzenine geçti"

Benzer durumun Kovid-19 tedavilerinde de olduğunu öne süren Koç, devlet hastanelerinde yer bulamayan hastaların özel hastanelere gitmek zorunda kaldığını, özel hastanelerin günlüğü 5-10 bin lira ulaşan paket fiyatlar uyguladıklarını öne sürerek, "Özel hastaneler soygun düzenine geçti. Sağlık Bakanlığı sahayla ilişkisini adeta koparmış durumda" dedi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU