Tanzanya'dan seyahat edenlerde, dünyanın en fazla mutasyon geçiren Kovid-19 varyantı tespit edildi

Geçen yıl veri yayımlamayı durduran Tanzanya'da bu hastalık hakkında çok az şey biliniyor

Devlet Başkanı Magufuli, 7 Mart'ta taburcu edilmesine rağmen 14 Mart’ta rahatsızlanarak yeniden hastaneye kaldırılmıştı (AP)

Yeni analize göre, dünyanın en çok mutasyona uğramış Kovid-19 varyantı Tanzanya'dan gelen seyahatçilerde bulundu.

Bir sağlık uzmanı tarafından Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) sunulan raporda, bu yeni varyantın şimdiye kadar kaydedilen diğer tüm versiyonlardan daha çeşitli mutasyonlar geçirdiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

10 Afrika ulusu için genetik testler yapan bilim enstitüsü Krisp'in yöneticisi Tulio de Oliveira, ekibinin varyantı Tanzanya'dan Angola'ya gelen seyahatçilerde tespit ettiğini söyledi.

De Oliveira, Krisp'teki bilim insanlarının, antikorlarla nasıl etkileşime girdiğini incelemek için varyantı analiz etmeye devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

Kovid-19'a şüpheyle yaklaşan Devlet Başkanı John Magufuli'nin bu ay içinde hayatını kaybettiği Tanzanya'daki virüs hakkında çok az şey biliniyor.

Magufuli, yetkililerin kalp hastalığından öldüğünü açıklamasından 9 gün sonra cuma günü toprağa verildi.

Magufuli, ölümü duyurulmadan önce iki haftadan fazladır kamuoyunun karşısına çıkmıyordu. Bu durum da muhalif siyasetçilerin, hiçbir zaman doğrulanmamış olmasına rağmen, Magufuli'nin hastalık yüzünden öldüğü yönünde spekülasyon yapmalarına neden oldu.

Tanzanya, Magufuli'nin görevde olduğu süre boyunca Kovid-19'la ilgili verileri yayımlamayı durdurmuş, gizli bir salgın olduğu korkusu uyandırmıştı.

Doğu Afrika ülkesi, en son geçen yıl mayısta yaklaşık 500 vaka ve 20 ölümün kaydedildiği virüs istatistiklerini bildirmişti.

Magufuli, bundan sadece bir ay sonra Tanzanya'yı "koronavirüsten temizlenmiş alan" ilan etmiş ve dünyanın dört bir yanından turist çeken Zanzibar dahil ülke genelinde az sayıda kısıtlama uygulanmıştı.

Gözlemciler, Magufuli'nin halefi ve eski devlet başkanı yardımcısı Samia Suluhu Hassan'ın pandeminin yayılmasını durdurmak için maske takmayı zorunlu kılmak veya aşı siparişi vermek gibi önlemler alıp almayacağını merak ediyor.

Ne var ki, Magufuli için yapılan cenaze töreni sırasında, Hassan da dahil olmak üzere katılımcıların çoğu maske takmadı.

Reuters'tan da yararlanılmıştır
 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU