Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Kararı'yla İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinin yankıları sürüyor.
Muhalefetin karşı çıktığı çekilme kararı yargıya da taşındı ve Danıştay'a birbiri ardına başvurular yapıldı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) de İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı yol haritasını çizdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Harbiye'deki Hilton otelinde yaptığı basın toplantısıyla, İstanbul Sözleşmesi Dayanışma Ağı'nın kurulduğunu ilan etti.
Basın toplantısında, "Türkiye'de Kadın Gerçeği" başlığıyla yapılan kamuoyu araştırmasının sonuçları da paylaşıldı.
Toplantının açılışında "Kendisine doğruları söyleyen siyasetçileri, bilim insanlarını dinlemeyen tek adamın bir gecede aldığı kararla karşı karşıyayız" diyen Kaftancıoğlu, kadınların hangi sorunlarla muhatap olduğu sorusunun ilk üç yanıtının yüzde 89,5 ile şiddet, yüzde 84 ile taciz, yüzde 72 ile aile baskısı yanıtı alındığını ifade etti.
"Siz yaşamınız boyunca hangi sorunlarla karşılaştınız?" sorusunun yanıtlarının, Türkiye'deki kadınların yaşanmışlıkları olduğunu söyleyen Kaftancıoğlu, İstanbul'da gece sokakta yürürken kendini güvende hisseden kadınların oranının yüzde 7,3 olduğuna dikkati çekti.
Kadınlar ile erkeklerin eşit olduğuna, katılımcıların yalnızca yüzde 19'nun evet dediğini belirten Kaftancıoğlu, eşit istihdam konusunda araştırma sonucunun aynı oranda düşük olduğuna vurgu yaptı.
Gıda alışverişi konusunda zorlanmayan İstanbullu kadınların oranının yüzde 33,7, fatura öderken zorlanmayan İstanbullu kadınların oranının da yüzde 20-9 olduğunu ifade eden Kaftancıoğlu, araştırmanın en sarsıcı sonuçlarından birinin, kırmızı et alma konusunda kadınların yüzde 76'sının zorlanmadığı yönünde cevap vermiş olduğuna dikkati çekti.
"Ejder meyvesi değil, en temel ihtiyaçlarımızdan biri olan kırmızı eti almakta zorlanılıyor" diyen CHP İstanbul İl Başkanı, "Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı siz olsaydınız öncelikle hangi konuyla mücadele ederdiniz?" sorusuna, kadınların "Şiddet, taciz ve ekonomi" yanıtlarını verdiğini söyledi.
"Seçme şansınız olsa hangisinde yaşamayı tercih ederdiniz?" sorusuna verilen yanıtlarda ilk üçe Almanya, Norveç ve İsviçre'nin girdiğini söyleyen Kaftancıoğlu, kadınların Türkiye'de kadın olarak yaşamaktan memnun olmadığı da sözlerine ekledi. Kadınların yüzde 73,3'ünün şiddete tanıklık ettiğini ifade eden Kaftancıoğlu, kadına yönelik şiddete verilen cezaların engelleyici olmadığını düşünenlerin oranının yüzde 94,6 olduğuna vurgu yaptı.
"Her şerden hayır çıkmıyor"
İstanbul Sözleşmesi'nin bilinirlik oranının, sözleşmeden çekilmeden önce yüzde 55 olduğunu ifade eden CHP İstanbul İl Başkanı, çekilme kararından sonra bilinirlik oranının yüzde 73 olduğunu ifade ederek, "Her şerden bir hayır çıkıyor" dedi.
İstanbul'daki kadın seçmenin yüzde 68'inin İstanbul Sözleşmesi'ni desteklediğine dikkati çeken Kaftancıoğlu, "Biz bu toplumun vicdanına inanıyoruz" derken, yine Cumhur İttifakı seçmeni kadınların yüzde 59,3'ünün İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasını desteklediğini ifade etti.
© The Independentturkish