İnsansı robot Sophia'nın dijital sanat eserleri açık artırmayla satılacak

Robot sanatçı Sophia, çalışmalarında insanlardan ilham aldığını ve insanlarla gelecekte yaratıcı ortaklıklara açık olduğunu söyledi

Sophia, "Algoritmalarım dünyada daha önce görülmemiş benzersiz desenler üretiyor. Bu yüzden makinelerin yaratıcı olabileceğini düşünüyorum" dedi (Reuters)

Hong Kong merkezli teknoloji şirketi Hanson Robotics'in geliştirdiği insansı (humanoid) robot Sophia'nın dijital sanat eserleri, NFT biçiminde açık artırmaya çıkarılacak. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Herkesin parçaların sahipliğini ve orijinalliğini doğrulamasına olanak tanıyan dijital sertifikalar olan NFT'ler bu ay yaklaşık 70 milyon dolara satılan bir sanat eseriyle yatırım çılgınlığı modası haline geldi. Kısa süre önce Mike Winkelmann'ın dijital eseri 69,4 milyon dolara satılmış ve ABD'li sanatçı hayattayken en çok kazanan sanatçılar listesinde üçüncü sıraya yerleşmeyi başarmıştı

Eserlerine dair konuşan Sophia, "Umarım insanlar yaptıklarımı beğenir ve onlarla ileriye dönük yeni ve heyecan verici yollarla işbirliği yapabiliriz" dedi. 

Reuters'ın aktardığına göre 2016'da tanıtılan Sophia, çalışmalarını 31 yaşındaki İtalyan dijital sanatçı Andrea Bonaceto'yla birlikte üretti. Bonaceto, Tesla'nın CEO'su Elon Musk gibi ünlü isimleri resmettiği renkli portrelerle biliniyor.

 

reut.jpg

Elinde bir kalem tutan Sophia, gümüş renkli bir elbise giymişti (Reuters)​

 

Robot, Bonaceto'nun çalışmalarından, sanat tarihinden ve kendi somut çizimlerinden birçok öğeyi birleştirdi. Sophia'nın geliştiricisi David Hanson bu süreci "evrimin yinelemeli döngüleri" diye tanımlıyor. 

Sophia şu ifadeleri ekledi:

Sanatımda dönüştürücü ağlar, genetik algoritmalar ve başka hesaplamalı yaratıcılık türleri kullanıyoruz. Algoritmalarım dünyada daha önce görülmemiş benzersiz desenler üretiyor. Bu yüzden makinelerin yaratıcı olabileceğini düşünüyorum.

"Sophia Instantiation" diye adlandırılan dijital çalışma, Bonaceto'nun portresinin Sophia'nın dijital resmine dönüşümünü gösteren 12 saniyelik bir MP4 dosyası. 

Bonaceto ortaya çıkan çalışmanın robotlar ve insanların işbirliği yaparak geliştireceği yeni yolun müjdecisi olduğunu belirtti. 

 

Independent Türkçe, Reuters, NTV

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU