Flistin Yönetimi'nden bir kaynak, İsrail'in Filistinlilerin Kudüs'te seçim yapılması yönündeki talebine yanıt vermekten kaçındığını ve ilk olarak İsrail'deki seçim sonuçlarını beklediğini ifade etti.
Şarku’l Avsat’a konuşan kaynak, "İsrail'de yeni hükümetin kurulmasından önce veya en azından sonuçlar açıklanmadan bir cevap beklemiyoruz” dedi. Kaynak ayrıca, Filisyin yönetiminin bölge ve Avrupa ülkelerinden İsrail'e Kudüs'te seçimler düzenlemesi için baskı yapma vaatleri ve bu konuda güvence aldığını belirtti.
Kudüslüler daha önce iki kez seçimlere katıldı. Bunlardan ilki 2005 yılındaki devlet başkanlığı seçimleri, ikincisi ise 2006 milletvekili seçimleri oldu. Ancak İsrail daha sonra herhangi bir katılım talebini reddetti. Seçim Komisyonu, Kudüs'te çalışmaları yasak olsa da Kudüslülerin katılmalarını sağlamak için senaryolar ve alternatifler geliştirdi.
Merkez Seçim Komisyonu Uygulama Müdürü Hişam Kuhayl, Kahire'deki Filistinli grupların önceki seçimlerde olduğu gibi işgal altındaki başkentte seçimlere katılması gerektiğini ve tüm çabaların buna odaklandığını belirtti. Ortak bir yerel radyo programına konuşan Kuhayl, "İsrail’in getirdiği yasak nedeniyle Komisyon Kudüs'te seçim için merkezler açamıyor. Seçim veya adaylık için olsun her Kudüslü’yü kayıtlı olarak değerlendiriyoruz ve bu nedenle adı aday listelerine ekleniyor” dedi.
Komisyon’un şehirdeki 6 postanade oy kullanacak Kudüslüleri kaydettiğini belirten Kuhayl, ancak aynı gün kayıt yaptırmak ve oy kullanmak amacıyla şehrin çevresindeki 15 merkeze (Filistin yönetimine ait alanlar) gidebileceklerini ve bunun seçim sürecinin gidişatını etkilemeyeceğini bildirdi. Postanelerin kabulü, seçim merkezleri eksikliğini telafi etmek için geldi. Ancak İsrail Kudüslülerin herhangi bir şekilde katılmasını engellemeye karar verirse bu yeterli olmayabilir.
İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Almanya'da üst düzey yetkililerle yaptığı görüşmede, İsrail'in Kudüs'teki seçimlerle ilgili herhangi bir Filistin talebi almadığını, seçimlere müdahale etmeyeceğini veya bunların yapılmasını engellemeyeceğini öne sürmüştü. İsrail’in Kanal 7 televizyonuna göre Rivlin, Alman yetkililere İsrail'in Filistin seçimlerinin yapılmasına yardım etmekle ilgilendiğini, Filistinlileri rahatsız etmeyeceğini ve Hamas’ın Filistin yönetiminin kurumlarını kontrol etme imkanında yatan olası risklere rağmen seçimlere karışmayacağını ifade etti. İsrail'in Doğu Kudüs'te oy kullanma izni talebi almadığını belirten Rivlin, geçmişte Filistinlilere bu bölgede oy kullanma fırsatı verildiğine dikkati çekti.
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile İsrail arasında imzalanan Geçiş Aşaması Anlaşması’nda (Oslo Anlaşması) İsrail'in Kudüslülerin Filistin seçimlerine katılmasına izin vermesine dair açık bir hüküm yer alıyor. Anlaşmanın 6'ncı maddesinde seçimlerin Doğu Kudüs'teki İsrail Posta Kurumu'na bağlı postanelerde gerçekleştirilmesi öngörülüyor.
Filistin Merkez Seçim Komisyonu, 2005 yılında yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ve 2006 yılındaki milletvekili seçimlerinin toplam 12 sandık ile 6 postanede yapıldığını, ancak katılımın zayıf olduğunu belirtti.
Nispi temsil seçim sistemine göre, 132 milletvekilinin seçilmesi için 22 Mayıs'ta Filistin topraklarında milletvekili seçimlerinin yapılması gerekiyor. Seçim kararnamesine göre Filistin devlet başkanlığı seçimleri 31 Temmuz'da, Filistin Ulusal Konseyi seçimleri ise 31 Ağustos'ta yapılacak.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.