Birbirini çok sevdikleri halde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle hayatlarını birleştirmede güçlük çeken gençlerin imdadına koşan bir kurum var Türkiye'de.
Adı: Karz-ı Hasen Vakfı… "Karz" ve "hasen" kelimeleri Arapça kökenli.
Karz borç, hasen ise güzel, hayırlı anlamına geliyor.
Karz-ı Hasen Vakfı, yeterli imkanları olmadığı için evlenemeyen gençlere borç vererek onları evlilik konusunda teşvik etmek için kuruldu.
Vakıfla ortak çalışan bir de Genç Yuva Kooperatifi bulunuyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Vakıf, verdiği borca ne vade farkı ne de faiz uyguluyor. Organizasyon ücreti de talep etmiyor.
Başvuru şartlarını taşıyan her genç, www.gencyuva.org adlı internet sitesi üzerinden başvurabiliyor.
Edinilen bilgiye göre vakıf, Ekim 2020'de kuruldu.
Yeni sayılacak bir kurum olmasına rağmen "hayırlı borçlanma" imkanında faydalanmak isteyen 2 bin civarında kişi başvuruda bulundu.
Evlilik için borç başvurusu yapanlardan 72 kişiye 3 milyon 600 bin civarında ödeme yapıldı.
"Parayı denkleştirmek için 2-3, belki 5 yıl daha beklemem gerekebilirdi"
Başvuru yapıp evlilik için borç alanlardan biri de Muhammed Yusuf Atifi.
24 yaşındaki Atifi'nin evlenmek için birikimi yoktu.
Atifi, vakıftan aldığı borç sayesinde 17 Mart'ta dünya evine girdi.
Independent Türkçe'ye konuşan Atifi, vakıftan aldığı para sayesinde erken evlenebildiğini söyledi.
Atifi, "Aldığım paraya ne faiz ne de vade farkı eklendi. Ne aldıysam aynı miktarı ödeyeceğim" dedi.
Parayı denkleştiremeyen ama evlenmek isteyen samimi çiftlere vakfa başvurmaları tavsiyesinde bulunan Atifi, şunları kaydetti:
"Doğrusu yakın çevreme, dost ve arkadaşlarıma öneriyorum. Vakfın verdiği para olmasa 2-3 belki 5 yıl daha parayı denkleştirene kadar beklemem gerekebilirdi. Vakıf sayesinde evlilik sürecim hızlandı. Henüz geri ödemeye başlamadık ama ödeme konusunda sıkıntı yaşamayacağımı düşünüyorum. Çünkü ödeme imkanıma göre bir plan yaptık. Allah sebep olanlardan razı olsun. Faize bulaşmadan para alıp evliliğimizi yaptık."
"Verilen paraya faiz ve vade farkı uygulanmıyor"
Karz-ı Hasen Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Koca, vakfın spesifik olarak yeni evlenmek isteyen gençlere borç para vermek için kurulduğunu belirtti.
33 yaşını geçmemiş ve ilk defa evlenmek isteyen her Türk vatandaşının başvurabileceğini belirten Koca, "Vakıf ve kooperatif iki kardeş kuruluş. Başvuru gencyuva.org adresine yapılıyor. Başvuruda gelir, beyanı, vukuatlı nüfus cüzdanı, indeks raporu, kefil ve referans gibi bazı belgeler isteniyor" ifadelerini kullandı.
Kooperatifin borç verme komitesinin her başvuruyu değerlendirdiğini ve uygun olanların mülakat için çağrıldığını kaydeden Koca, "Mülakatta adaylar evlenmek için ne kadar samimi, ne kadar paraya ihtiyaç duyuyorlar, makul bir harcama planları var mı? Buna bakılıyor. Komite lüks ve doğru planlanmamış harcamaya onay vermiyor. Gelir durumuna göre ödeme planı çıkarılır, kefil ve senet alınır. Çiftler belediyen nikah için gün aldıktan sonra para veriliyor" diye konuştu.
Koca, verdikleri paraya hiçbir şekilde faiz ve vade farkı uygulamadıkları gibi çiftler için düzenledikleri organizasyonlardan da ücret almadıklarını aktardı.
"Vakıf evleneceklere borç verme gayesi ile kuruldu"
Vakfın sadece evlenmek üzere borç veren bir kuruluş olduğunu ve bunu da hayırseverlerden sağlanan kaynaklarla yaptıkları kaydeden Koca, "Karz-ı Hasen güzel borç anlamındadır. Allah Teala güzel borç vermeyi kendisine borç vermek olarak görüyor ve bunu teşvik ediyor. Vakfımız da evlenecek gençlere borç verme gayesi ile kuruldu. Yeni olmamıza rağmen şimdiye kadar 2 bin civarında başvuru yapıldı. Uygun görülen 72 kişiye 3 milyon 600 TL borç para verildi" bilgilerini paylaştı.
İstatistiklere göre ekonomik sebeplerin de içinde olduğu farklı nedenlerden dolayı gençler arasında evlenme yaşının artığını ifade eden Koca, sözlerini şöyle tamamladı:
"Kimi gençler evliliği geciktirirken kimileri de faizle borçlanıyor. Borcunu ödeyemediği durumlarda da huzurun kaçmasına ve boşanmaya neden oluyor. Buna bir nebze duyarlılık oluşturmak ve toplumun dikkatini çekmek için böyle bir hizmete başladık. Bu sistemi alabildiğince sürdürmek istiyoruz. Ancak sistemin sürdürülebilmesi iki şeye bağlı; birincisi borç alanların borcunu zamanında ödemesi, ikincisi de daha fazla borç vermemiz için hayırseverlerin bu sisteme destek vermesidir."
© The Independentturkish