Teknolojinin uyku düzenini bozduğu gençler için yeni çözüm: Mavi ışığı engelleyen gözlük

Araştırmacılar, akşam karanlığında akıllı telefonlardan yayılan mavi ışığın etkisini en aza indirmeyle birlikte uyku şikayetlerinin kolayca önlenebileceğini söylüyor

Fotoğraf: The Independent

Akıllı telefonların yaydığı mavi ışığı engelleyen koruyucu gözlükler, teknoloji bağımlısı gençlerin geceleri daha iyi uyumasını sağlayabilir.

Ekran başında geçirilen sürenin gençlerin uyku düzenine etkisini inceleyen Hollandalı araştırmacılara göre, telefona bağımlı halde uzun zaman geçirenler, uykuya dalmakta ve dinlendirici uyku çekmekte zorlanıyor.

Gün ışığını taklit eden mavi ışık, uykuyu sağlayan melatonin hormonunun salgılanmasını önleyerek uyumayı zorlaştırıyor.

Altüst olmuş bir uyku da konsantrasyonu ve hafızayı etkilemenin yanı sıra çocukların öğrenme kabiliyetini engelliyor. Bununla birlikte uzun vadede obezite, kalp hastalıkları, hatta kanser ihtimalinin artışında bile rol oynayabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akıllı telefon kullanımının yukarıda sayılan etkilerini dikkate alan bir araştırma için 12-17 yaş aralığında 55 genç, mavi ışığa maruz kalma oranlarına göre gruplara ayrıldı.

Günde 4 saat ya da daha fazla ekran başında kalanların uykuya dalması, bir saat ya da daha az ekrana bakanlardan yarım saat daha uzun sürdü.

İlk grup ayrıca, uyku sırasında daha çok bölünme yaşarken, bu kişilerin sabah uyanma süreleri de uzadı.

Gönüllülerin kendi evlerinde izlenmesi aşamasındaysa, farklı müdahalelerin uyku üzerindeki etkisi, günlükler ve giyilebilir sensörler kullanılarak takip edildi.

Akşamları ekrandan uzak geçirilen 1 hafta, gençlerin uykuya dalma süresini yüzde 68 azalmasına yetti. Bu da söz konusu gönüllülerin, uykuya 20 dakika daha erken geçtiği ve sabahları daha çabuk uyandığı anlamına geliyordu.

Araştırma sonuçlarını Avrupa Endokrinoloji Kongresi Yıllık Toplantısı’nda paylaşan, Amsterdam Üniversitesi Sağlık Merkezi’nden Dr. Dirk Jan Stenvers, “Ergenler, ekranlı cihazların karşısında giderek daha fazla zaman harcıyor ve uyku şikayetleri bu yaş grubunda sıkla görülüyor” dedi.

Dr. Stenvers, akşam ekran başında geçirilen zamanı ya da akıllı telefonlardan yayılan mavi ışığın etkisini en aza indirerek söz konusu uyku şikayetlerinin kolayca önlenebileceğini kanıtladıklarını da ifade etti.

Daha önceki araştırmalar, telefonların yaydığı ışığın uyku bozukluğuna neden olduğuna dair yeterli kanıt sunmazken, bağımsız araştırmacılar, yeni çalışmada elde edilen bulguların “umut verici” olduğunu kaydetti.

Sorunu tersine çevirmenin yolu, yatağa gitmeden önce ekranı kapatmaktan geçiyordu. Ancak vücudun iç saatini bozduğu kabul edilen mavi ışığı engelleyen özel gözlükleri takmanın da aynı etkiyi yaptığı anlaşıldı.

Londra Üniversitesi’nden Dr. Iroise Dumontheil, “Araştırma sonuçları, mavi ışığı engelleyen gözlük takmanın, uzun süre ekran başında kalmanın ergenler üzerindeki etkisini azaltabileceğini gösteriyor. Bu gözlüklerin, ergenlerin uykuya dalmalarını ve daha erken uyanmalarını sağlayarak, ekran kullanımından tamamen kaçınmayla benzer bir etkiye sahip olması ilginç” diye konuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU