11 yaşındaki bir çocuk, Necef Çölü’nde ailesiyle çıktığı gezi sırasında yaklaşık 2 bin 500 yıllık küçük bir heykel keşfetti.
İsrail Eski Eserler Kurumu, heykelciğin eskiden çocukları koruduğuna ve doğurganlığı artırdığına inanılan bir tılsım olduğunu aktardı.
Uzmanlar, o dönemde tıbbi bilginin çok kısıtlı olduğunu, bebek ölümlerini engellemede ve doğurganlığı artırmada yetersiz kaldığını belirtti. Bu nedenle insanların, umutlarını bu tür tılsımlara bağladığı ve yardım için onlara başvurduğu ifade edildi.
Eski Eserler Kurumu'nun açıklamasında, Necef Çölü'nün kuzeyinde daha önce de benzer bir örneğin bulunduğu ve şu anda Ulusal Hazineler Koleksiyonu’nda yer aldığı belirtildi.
Heykelde başını bir eşarpla örtmüş, kollarını çıplak göğsünün altında birleştirmiş bir kadının tasvir edildiği görüldü. Yaklaşık 7 santimetre uzunluğunda ve 6 santimetre genişliğindeki heykelciğin seramikten yapıldığı bildirildi.
İsrail’in Beerşeba şehrinde yaşayan Zvi Ben-David isimli çocuk, tılsımı birkaç hafta önce Nahal Habesor vadisinin yakınlarında ailesiyle gezerken keşfetti.
DAHA FAZLA OKU
Profesyonel bir tur rehberi olan annesi, buluntunun eski bir eser olduğunu fark ederek hızlıca yetkililerle iletişime geçti.
Necef Çölü’nün batı kesiminde görev alan arkeolog Oren Shmueli ve İsrail Eski Eserler Kurumu'nun küratörlerinden Debbie Ben Ami, ortak açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
Zvi'nin keşfettiği heykelcik nadir bir parça. Ulusal Hazineler Koleksiyonu’nda buna benzer yalnızca bir örnek bulunuyor. Muhtemelen M.Ö. 5. veya 6. yüzyılda, Demir Çağı'nın sonunda veya Pers döneminde kullanılmıştı.
Çıplak göğüslü kadınların figürleri evlerde ve gündelik yaşamda yaygındı. Koruma sağlayan, şans getiren ve refah seviyesini artıran bir tılsım görevi görüyorlardı.
Independent Türkçe, Times Of Israel, Livescience
Derleyen: Çağla Üren