Ali Babacan: İttifaka seçim zamanı karar vereceğiz, hangi ittifak bilmiyorum

DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, “Erken aşamada ittifak görüntüsünün doğru olmayacağını düşünüyorum. Seçim zamanı karar vereceğiz” dedi

Ali Babacan, Erdoğan'ın açıkladığı Ekonomik Reform Paketi için "önemli ölçüde bir hayal kırıklığı" dedi / Fotoğraf: Twitter

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Cumhuriyet’ten İpak Özbey’e verdiği mülakatta açıklanan ekonomi paketi, 2023 seçimleri, seçim ittifakları gibi birçok konuyu değerlendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Ekonominin düzelmesi sadece ekonomi politikalarıyla olacak iş değil”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomi Reform Paketi’nde Türkiye’yi en büyük 10 ekonomi arasına sokma hedefinin gerçekçi olup olmadığı sorulan Babacan, “Açıklanan paket önemli ölçüde bir hayal kırıklığı. İçinde belki teknik anlamda bazı sorunların farkına varılmasıyla ilgili izleri görüyoruz ama bu sorunların farkına varanların daha çok teknisyen ekip olduğunu anlıyoruz” dedi.

“Öncelikle ekonominin düzelmesi sadece ekonomi politikalarıyla olacak iş değil” diyen Babacan, “Özellikle hukukun üstünlüğü ilkesinin Cumhurbaşkanı tarafından içselleştirilmesi, somut adımlar atılması gerekiyor. Özgürlükler olmadan, sorunları teşhis etmeden, problemler üzerinde konuşmaya başlamadan çözüm aşamasına geçmek mümkün değil. Hastalığın tedavisini konuşuyoruz ama teşhisi konuşmak yasak. Hastalıktan bahseden herkes ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalıyor” dedi.

Erdoğan’ın CEHAPE zihniyeti söylemi

İktidar cephesinin artık yüzde 50+1’i göremediğini söyleyen Babacan, “Çünkü artık mevcut ekip ve zihin dünyalarıyla herhangi bir konuda başarı üretme şansları yok. Başarı üretemeyince ancak kutuplaştırarak, korkutarak oy toplama eğilimine giriyorlar. Dış güvenlik meseleleriyle korkutuyorlar, az kalan özgürlük alanlarını da kaybetmekle korkutuyorlar. Cumhurbaşkanı’nın sık sık söylediği “CEHAPE zihniyeti” sözünün arkasında “Bak, biz gidersek başörtüsü yasağı gelir; bak, biz gidersek imam hatipler kapatılır” gibi bir korku yaratma fikri var. Özellikle devletten sosyal destek alan yoksul kesimi de “Eğer biz gidersek bu desteği alamazsın” diye korkutuyor. Bu köşeye sıkışmaktır” diye konuştu.

“Tayyip Bey’e “Bunu yapmayın, bu çocuğa da yazık olacak” dediler”

Berat Albayrak üzerinden yapılan “Damat Bakan” eleştirileri hakkında kendisini bu ifadeyi neden kullanmadığı sorulan Ali babacan, “Yani bugün damat olur, yarın başkası olur, nepotizm hastalığı sadece kayınpeder-damat ilişkisi değildir. Daha genel anlamda akraba görevlendirmenin yanlış bir şey olduğunu vurguluyoruz. Damat diyerek tek bir kişiyi hedef alıyorsunuz, oysa bizim burada problemimiz yakın akrabanın bakan olarak atanması. İsterse en başarılı kişi olsun… Onu bile yapmaması lazım” dedi.

Babacan, Albayrak’ın bakan yapılması sürecinde AK Parti içinden itirazlar olduğunu şu sözlerle anlattı:

“Herkes damatla uğraşıyor, onu göreve getiren kim? İlk milletvekili listesine konulurken bile “Yapmayın bunu, yanlış” dedik. Ben o zamanlar kopuş sürecindeydim ama biliyorum ki ilk milletvekili listesine konulurken o dönem yakın olan insanlar Tayyip Bey’e “Bunu yapmayın, bu çocuğa da yazık olacak, ilk defa bir ilkemizi bozuyoruz” dediler. Kendisi çok ısrarcı oldu. O günkü başbakan mecbur kabul etmek zorunda kaldı. Bütün bu olanların faturasını tek bir kişiye yıkmak doğru değil. Onun için mesela bu Merkez Bankası rezervlerinin erimesi konusunda, “Taraflı cumhurbaşkanı, akraba bakan beraber yaptılar”

Yıllık 275 lira

Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik Reform Paketi’nde 850 bin esnafa vergi muafiyeti getirilmesinin olumlu bir adım olup olmadığı sorulan Babacan, “Bu 850 bin kişi, yani basit usulde defter tutanlardan ne kadar vergi alınıyor biliyor musunuz? 234 milyon lira. Bölün 850 bin kişiye. Yıllık 275 lira. Zaten çok az vergi ödeyen kısımdan bahsediyoruz. Bunu büyük bir şeymiş gibi açıklıyorlar. Kira desteği veriyoruz diyorlar, o kadar dolaşıyorum, daha alabilen esnafla karşılaşmadım. “Başvurduk, alamadık” diyorlar. Tabii kaynak da yok, tükettiler. Merkez Bankası’nın rezervinin eksiye düşmesi felakettir” yanıtını verdi.

“İttifakı seçim kararı alındığında düşünürüz”

Geçmişte AK Parti’de siyaset yapmasıyla ilgili tereddütlerin zamanla ortadan kalktığını söyleyen Ali Babacan, erken seçim konusunda ise “Teknik olarak baktığımızda erken seçim Cumhurbaşkanı’na bir dönem daha hak veriyor. Dolayısıyla benim tahminim, vaktinden bir miktar önce seçim yaparak bir dönem daha kendine hak kazandıracak bir yöntem izleyeceği. Ama ne kadar erken? Ülke herhalde bu kadar sıkışmış durumdayken Cumhurbaşkanı’nı elindeki gücü riske atmayacaktır diye düşünüyorum” dedi.

İttifaklar konusunda nasıl hareket edecekleri sorulan Babacan, bu konuda izleyecekleri yöntemi ise şöyle açıkladı:

“Bu kadar erken bir aşamada bir ittifak görüntüsünün doğru olmayacağını düşünüyorum.  Çünkü ittifak bir seçim ittifakı. Seçim bitince ittifak anlamsızlaşıyor. Kaldı ki son bir ayda diğer muhalefet partilerinin yaptıkları açıklamalara bakarsanız ittifak konusunda çok somut şeyler duymuyorsunuz. Örneğin Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Karamollaoğlu’nun yaptığı basın toplantısını dönüp bir izleyin. İkisi de “Seçim yaklaşınca bunu konuşuruz” diyorlar. Bizim de kendimize özel bir sebebimiz var. Kendi özgün kimliğimizi öncelikle oluşturmamız lazım. Erken aşamada herhangi bir siyasi partiye yakın görünür, erken aşamada ittifakın içinde gibi algılanırsak vatandaşlarımız bizi anlamak için çaba göstermez, “Bunlar onlarla beraber” derler, bitti. Kendi zihinlerinde bizi bir torbaya atarlar. Halbuki bizim yeni bir parti olarak kendi özgün kimliğimizi oluşturmamız gerekir”

Babacan, ittifak konusunda neden acele etmediklerini ise, “Sürekli şekil değiştiriyor siyasi partilerimiz, evrile evrile gidiyor. Bir yıl önceki durumla bugünkü durum farklı, muhtemelen bir sene sonra da biraz daha değişir. O gün geldiğinde, günün şartlarında değerlendireceğiz. Bugünden adını koymayı doğru bulmuyoruz” diyerek açıkladı.

HDP’nin kapatılması

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, HDP’nin kapatılması ile ilgili tartışmalar içinse, “İlkesel olarak parti kapatmalara karşıyız. Bu sadece bizim değil Cumhurbaşkanı’nın da daha önce defalarca ortaya koyduğu bir bakış açısıdır. Tutarsızlık orada zaten. Zamanında defalarca kapatılmış bir partinin içinden çıkıp da başka partileri kapatma eğiliminde olması da büyük bir tutarsızlıktır” dedi.

Babacan, “Kürdistan haritalı Papa pulu için diyecekleriniz?” sorusuna da, “Bunlar yeni değil. 20 sene öncesine gidin, arada haritalar çıkar. Hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Türkiye’nin özgüveni ne kadar yüksekse bu haritalar da o kadar gündeme gelmez. Özgüveni düşük olduğunda bu haritalar mesele olur” şeklinde yanıt verdi.

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU