Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, siyasette sürecin yaz aylarında önerdiği ittfak modeli önerisine doğru gittiğini söyledi.
Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden BBC Türkçe’nin sorularını yanıtladı.
Demirtaş, Türkiye’deki mevcut siyaset ikliminde ortak bir noktada buluşmanın ne kadar mümkün olduğu sorusuna "Ortak nokta, demokrasinin ilkeleridir. Buluşma da ancak bu ilkelerde olabilir. Gördüğüm kadarıyla HDP zaten bundan kaçmıyor. Hatta demokrasi ittifakını en çok HDP öneriyor. Tüm partiler ortak ilkeleri belirlerse bunun etrafında birleşebilirler. Sürecin, giderek bu noktaya evrildiğini düşünüyorum" diyerek yanıt verdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Buldan’ın açıklamaları
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, geçen günlerde iktidara seslenerek, "Çözüm sürecinde bize vaat ettiklerinizi yeri ve zamanı geldiğinde mutlaka açıklayacağız. Bize vaat edilenleri açıklamazsak namerdiz” sözleri de sorulan Demirtaş, şunları söyledi:
Benim bildiğim gizli, tartışmalı, spekülatif hiçbir vaat yoktur. Vaat edilen ve edilmeyen her şey kamuoyunun bilgisi dahilindedir.
“Çözüm süreci yasal ve ahlaki zeminde ilerledi”
Eski HDP lideri, şu görüşlerini de ekledi:
Asıl sorun, AKP'nin kamuoyuna açık vaatte bulunmaması ve adım atmamış olmasıdır. Çözüm süreci ne suça ne de suçlamaya konu olmayacak kadar ciddi, ahlaki ve meşrudur. Sayın Eş Başkanımız da eminim ki gizli bir şantaj unsurundan söz etmiyor. AKP'nin çözüm sürecini sahiplenmeyen, kriminal hale getiren tutumunu eleştiriyor ve bunu teşhir etmekten söz ediyor. Ama gerçekten kastettiği şeyi, elbette kendisi izah edecektir. Çözüm süreci tümüyle yasal ve ahlaki zeminde ilerlemiştir. Yöntemi eleştirilebilir ancak meşruiyeti, yasallığı ve ahlakiliği tartışma konusu bile yapılamaz. Çünkü biz, tümüyle iyi niyetle yaklaştık. Ölümleri durdurduk ve sorunun çözümünü çatışma zemini dışına taşımaya gayret ettik.
“HDP’ye ayar vermek kimsenin haddi değil”
Demirtaş, HDP ve İYİ Parti arasındaki ilişkiyi de "HDP ve İYİ Parti, birbirlerinin görüşlerini ve siyasetini kabul etmek zorunda değildirler" diyerek yorumladı ve şunları kaydetti:
Demokratik teamüller çerçevesinde eleştirel bir diyalog ve ilişki kurulması gerektiğine inanıyorum. Fakat İYİ Partili bazı ırkçı siyasetçilerin faşizan söylemleri, her türlü diyalog ve çözüm zeminini maalesef tahrip ediyor. HDP'ye hakaret etmek, ayar vermeye kalkmak başka bir partinin temsilcilerinin haddi değildir, buna güçleri de yetmez. İsim vermeye gerek görmüyorum ama belli birkaç kişinin bana ve partimize karşı kullandıkları dilin Cumhur İttifakı'nın ötekileştirici, zehirli dilinden farkı yok.
Ne önermişti?
Türkiye'nin mevcut durumdan kurtulması için geniş tabanlı bir demokrasi ittifakı kurulması gerektiğini ifade eden Demirtaş, sözkonusu ittifakın salt seçim ittifakı olarak değerlendirilemeyeceğini kaydetmişti.
Bir ittifak modeli önerisi yazdım. Okumanız dileğiyle. pic.twitter.com/cyng2aj64d
— Selahattin Demirtaş (@hdpdemirtas) August 20, 2020
"Asıl amaç, toplumu temel demokrasi ilkeleri ve ortak bir gelecek fikriyatı etrafında bir araya getirmek olmalıdır" ifadelerini kullanan Demirtaş, "Bu toplumsal birlik oluştuktan sonra bunun seçim iş birliğine de katkı sunması elbette beklenir. İşin bu boyutu, daha ziyade seçim dönemine girildiğinde konuşulması gereken bir aşama" demişti.
BBC Türkçe, Independent Türkçe