Babacan ve Davutoğlu'ndan ortak açıklama: Erdoğan ve Albayrak'a tepki

Babacan "Merkez Bankası rezervleri" tartışmalarına ilişkin "Erdoğan o dönemde de işin başındaydı şimdi de başında" derken; Davutoğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski Bakan Albayrak'ı akrabası olduğu için koruduğunu ileri sürdü

Fotoğraf: Twitter @devapartisi

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi lideri Ali Babacan’a ziyarette bulundu. Görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. 

Babacan konuşmasında "Sadece sistem değişikliğiyle ülkenin sorunlarının çözülmesi çok zor görünüyor. Onun için hem sistem değişikliği hem de ülkeyi yöneten zihniyetin değişmesi gerekiyor. Yani topyekun bir iktidar değişikliği artık ülkemiz için kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımızda" ifadelerini kullandı.

Ahmet Davutoğlu da "Sayın Akşener'e kadınlar gününün olduğu bir hafta içinde insanlık onuruna da kadın onuruna da yakışmayan saldırılar yapılması siyasetin seviyesinin düştüğünün hazin bir göstergesiydi. Hepimizin bu tür nezaketsizliklere açık net ve bir tavır sergilememiz lazım" diye konuştu.

Gazeteci ve siaysetçilere yönelik saldırıları da eleştiren Davutoğlu, "Bu sessizlik, aslında sayın cumhurbaşkanı ve iktidarın sessizliği, küçük ortağın da neredeyse teşvik eden tavrı yeni saldırılara zemin hazırlıyor" dedi.

8 Mart gözaltıları

Babacan 8 Mart dolayısyla gerçekleştirilen Feminist Gece Yürüyüşü'ne katılan bazı kadınların gözaltına alınmasına ilişkin soruya yanıtı verdi:

Bizim Anayasamızda çok açık bir hak var. Bu da toplantı ve gösteri yapma hakkı. İzne tabi değil. Bu hakkı şiddete kaçmadan teşvik etmeden nefret suçu işlemeden yürüten bütün vatandaşlarımızın mutlaka hukuk devletinin koruması altında olması lazım .Fakat gelin görün ki bizim Anayasamızda yapılan bir değişiklikle Cumhurbaşkanının taraflı olmasının önü açıldı. Sayın Erdoğan'a dönük herhangi bir eleştiri rahatlıkla cumhurbaşkanına hakaretten yargı tarafından işleme sokulurken diğer parti genel başkanlarına yapılan eleştiriler hakaretler bambaşka bir kategoride değerlendiriliyor. Burada adaletten bahsetmek mümkün değil. Kendisi bizzat parti başkanı olarak diğer genel başkanlar hakkında çok daha ağır ifadeler kullanabilir. Ama kendisiyle ilgili daha hafif ifadeler kullanıldığında hemen oradan yargı süreci başlasın. Bu adil değil doğru da değil. Ne zamandır partili cumhurbaşkanı göreve başladı o gün bugündür Türkiye'de hiçbir konuda dikiş tutmuyor

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Cumhurbaşkanı damadı olduğu için koruyor"

Ahmet Davutoğlu da "Merkez Bankası'nın rezervi" tartışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hem de Hazine ve Maliye Baknaı Berat Albayrak'ı eleştirerek "Bir yıldır söylüyoruz, Merkez Bankası'nın rezervleri eriyor diye. Sayın Cumhurbaşkanı şimdi damadı olamasa bakana hesap soracağı bir konuda sırf akrabası olduğu için koruyor. Sanki 128 milyar dolar bir yerde depoda duruyor ya da durmuyormuş mantığıyla. Cumhurbaşkanı bir aile reisi olmanın psikolojisiyle değil cumhurbaşkanı olmanın psikolojisiyle ödüllendirirken de cezalandırırken de objektif kriter uygulama zorunluluğu var. Türkiye'de Merkez Bankası rezervleri bu şekilde türetilmiştir. Niçin tüketildi? Kur oynaklığını ortadan kaldırmak için. Kur oynaklığı neden doğdu? Sorumsuz bir dış politika ve hukuk açıklamaları ve gereksiz işler sebebiyle. Bunun hesabını kim verecek. Bir efsane yaratmaya çalışmasınlar" diye konuştu.

Babacan da "Merkez Bankası'nın rezervi" konusuyla ilgili şunları söyledi:

Bu ülkedeki varsa iyi gelişmeler bunu da tek bir kişiyle değerlendirmemiz lazım. Hatalar varsa onu da ağırlıklı olarak tek bir kişiyle değerlendirmemiz lazım. Yıllarca yanlış politikalar sonucunda bu ülkenin MB rezervlerini siz eritin, hele hele 2018 Haziran'dan sonra cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir hızla yılların alın terini çar-çur edin, sonra bir akraba bakanı ortadan yok edin, bir de MB başkanı değiştirerek yolunuza devam edin. Böyle bir şey yok! Çünkü Sayın Erdoğan o dönemde de işin başındaydı şimdi de başında

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU