İsmini Mısır mitolojisindeki Kaos Tanrısı Apophis'ten alan dev göktaşı bu hafta Dünya'nın yakınından geçecek ve gökbilimciler, bu geçişi gözlemlemeye hazırlanıyor.
Çapının 310 ila 680 metre olduğu düşünülen göktaşının yakın geçişi, Türkiye saatiyle 6 Mart'ta, 04:00 civarında meydana gelecek. Göktaşı bu esnada Dünya'ya, gezegenin Güneşle mesafesi'nin 10'da biri kadar yakın olacak.
Göktaşının bir sonraki yakın geçişini Nisan 2029'da yapması bekleniyor. Ancak o geçişte göktaşı, 40 bin kilometrelik bir mesafeyle Dünya'ya 6 Mart'takinden çok daha yakın olacak.
Uzmanlar Apophis'i büyüklüğü ve Dünya'ya yakın geçişler yapması nedeniyle “potansiyel olarak tehlikeli” diye sınıflandırıyor. Bu yüzden bir grup bilim insanı, olası bir çarpışmaya hazırlanmak için bu haftaki yakın geçiş üzerinde alıştırma yapacak.
Arizona Üniversitesi'nden gezegen savunma uzmanı Vishnu Reddy'nin liderlik ettiği grupta 13 farklı ülkeden yaklaşık 40 bilim insanı yer alıyor.
Alıştırma için Uluslararası Asteroid Uyarı Ağı'na başvuran ekip, Apophis'e daha önce hiç görmedikleri, yeni bir nesne gibi yaklaşıyor ve göktaşıyla ilgili hesaplamalar yaparak bunları tartışmaya açıyor.
Space.com'a konuşan Reddy, alıştırmayla ilgili şu ifadeleri kullanıyor:
Bu nesneye dair hiçbir şey bilmiyormuşuz gibi yeni gözlemler yapıyoruz. Amacımız bu süreci nasıl daha verimli hale getirebileceğimizi görmek ve insan faktörünün nerede devreye gireceğini saptamak.
Bu esnada Avrupa Sanal Teleskop Projesi (European Virtual Telescope Project) de dünyanın dört bir yanındaki yurttaşların geçişi canlı izlemesini sağlayacak. Yakın geçiş, teleskop projesinin internet sitesinde Türkiye saatiyle 03.00'te başlayacak canlı yayında izlenebilecek.
Independent Türkçe, Newsweek, Space, Firstpost
Derleyen: Çağla Üren