ABD'de 180'den fazla Kongre Üyesi'nden Blinken'a Türkiye mektubu: İnsan hakları meselelerine vurgu yapın

Mektupta "ABD ve Türkiye'nin karşılıklı çıkarına olsa da, bu ilişkilerin onarılabilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisinin davranışını değiştirmesi gerektiğine inanıyoruz" denildi

Fotoğraf: Reuters

ABD Temsilciler Meclisi’nin her iki partiden 180'i aşkın üyesi, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a Türkiye’yle ilgili mektup gönderdi. 

Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti'den vekillerin ortak olarak kaleme aldığı 26 Şubat tarihli mektupta  "Joe Biden yönetimi, Türkiye ile kuracağı ilişkileriyle ilgili politikasını formüle ederken sorunlu insan hakları meselelerine de vurgu yapması" konusunda uyarıldı.

26 Şubat tarihli olan ve kamuoyuyla pazartesi günü paylaşılan mektupta, NATO müttefiki Türkiye’nin uzun süredir ABD’nin önemli bir ortağı olduğuna işaret edilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin ilişkilerde gerilim yarattığı görüşü dile getirildi.

Erdoğan, Türkiye'de yargıyı zayıflattı

Mektupta şu ifadelere yer verildi:

İkili ilişkilerimizde stratejik meselelere haklı olarak önem verilmiştir, ancak Türkiye'de insan haklarının büyük oranda ihlal edilmesi ve demokratik yoldan sapılması da aynı şekilde önemli bir endişe sebebidir.

Kongre üyelerinin mektubunda Erdoğan ve partisinin Türkiye’de yargıyı zayıflattığı, siyasi müttefiklerini ordu ve istihbaratta kilit konumlara yerleştirdiği ve siyasi muhaliflerini, gazetecileri ve azınlık gruplarına mensup kişileri haksız yere hapse attığı şeklinde değerlendirmelere yer verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türk personellerin davası için çağrı yapıldı

Mektupta, "2016'dan bu yana 80 binin üzerinde Türk vatandaşı hapse atıldı ya da tutuklandı ve siyasi muhalefeti bastırmak için 1500'ü aşkın sivil toplum örgütü kapatıldı. Kuşkulu cezai suçlamalarla tutuklananlar arasında ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı çalışan üç Türk personel de bulunuyor. Sizi bu kişilerin derhal serbest bırakılması ve tüm suçlamaların düşürülmesi dahil bu davalara öncelik vermeye çağırıyoruz" denildi.

Washington'daki kavgaya tepki

Mektupta ayrıca şunlar kaydedildi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümeti, kendi tarzını, 2017'de Erdoğan'ın ABD'yi ziyareti sırasında Türk güvenlik personelinin barışçı protestoculara ve federal çalışanlara saldırmasıyla ülkemizin başkentine bile taşıdı. Erdoğan'ın korumalarından dördü hala bu olaydan dolayı ABD'de suçlamalarla karşı karşıya. Türkiye'de serbestçe dolaşıyorlar.

Mektupta, "Stratejik müttefik olarak kalmak ABD ve Türkiye'nin karşılıklı çıkarına olsa da, bu ilişkilerin onarılabilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisinin davranışını değiştirmesi gerektiğine inanıyoruz" ifadesi kullanıldı.

50’den fazla ABD’li senatör de 9 Şubat'ta Başkan Joe Biden’a mektup yazarak Türk hükümetine insan hakları sicilini iyileştirmesi konusunda baskı uygulama çağrısında bulunmuştu.

 

 

 

Voice of America, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU