Starbucks'ın da aralarında yer aldığı Amerikan şirketlerinde kripto parayla alışveriş devri başlıyor

Flexa uygulamasını geliştirenler, “Küresel ticaretin daha etkin ve erişilebilir olması için en iyi yöntemin kripto paraları kitlelere açmak olduğunu düşünüyoruz” dedi

Bitcoin ile ödeme yapılmasını kabul eden perakendeci sayısı Spedn uygulamasının kullanılmasıyla birden arttı / Fotoğraf: The Independent

Dünyanın en büyük perakendecilerinden bazıları bitcoin, ethereum, bitcoin nakit ve Gemini doları kripto paralarıyla ödeme yapılmasını kabul etmeye başladı.

ABD merkezli ödeme şirketi Flexa, Amazon’un sahip olduğu Whole Foods, Nordstrom, Starbucks ve bir düzine diğer lider şirketin bitcoin ödemelerini kabul etmesini sağladı. 

Bitcoin kurulduktan neredeyse 10 sene sonra, dünyanın en büyük kripto parasının önündeki en büyük zorluklardan biri kullanıcıların kripto paraları benimsemesi olmaya devam ediyor. Bu sorunu çözmek için Flexa, Spedn adı verilen bir uygulama geliştirdi. Uygulama kripto para sahiplerinin, Flexa’yı ödeme sağlayıcı olarak kabul eden tüccarlara anında ödeme yapmasını sağlıyor.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirket geçen sene bir blog yazısında, “Flexa ekibi onlarca yıllık ödeme deneyimine sahip ve bu noktada küresel ticaretin daha etkin ve erişilebilir olması için en iyi yöntemin kripto paraları kitlelere açmak olduğunu düşünüyoruz. Kripto paraları ana ticaret içerisinde harcanabilir hale getirerek blok zinciri teknolojilerinin vaat ettiklerini dünyanın her yerindeki insanlara sunmayı umuyoruz” dedi.

Flexa, Spedn’den sadece kripto para harcamak isteyen tüketicilerin değil aynı zamanda kripto para kabul eden tüccarların da faydalanabileceğini iddia etti. Şirket, kripto para kabul etmenin ödemelerdeki yolsuzluk ve işlem masraflarını düşüreceğini de kaydetti.

Perakendecilerin bu tür ödemeleri sistemlerine entegre etmeleri için herhangi ilave bir donanım veya yazılım gerekmiyor; mevcut sistemlerinde Flexa’nın yeni bir ödeme sağlayıcı olmasına izin vermeleri yetiyor.

Müşteriler içinse ödeme işlemi, Apple Pay ve Google Pay gibi mevcut dijital ödeme yöntemlerine benziyor.  Spedn uygulaması indirildikten sonra ödemeler kasadaki ödeme terminalinde otomatik olarak üretilen QR kodunun taranmasıyla gerçekleştiriliyor.

 

bitcoin uygulama flexa.jpeg
Flexa, Spedn uygulamasının ödemelerdeki yolsuzluk ve işlem masraflarını düşüreceğini iddia ediyor / Fotoğraf: The Independent 

 

Kripto para biriminin ana bir ödeme biçimi haline gelmesinin önündeki diğer sorunlardan biri de fiyatlardaki dalgalanmalar. Örneğin kripto para dünyasındaki, Flexa’nın açıklamasının da tahminen katkıda bulunduğu son olumlu haber, “son 2 gün içerisinde bitcoin fiyatlarının 2 bin dolar (yaklaşık 12 bin TL) artmış olması.

 

 

Buna karşılık Flexa, ödemelerin ABD Dolarına sabitlenmiş nispeten daha istikrarlı bir parayla yapılabilmesi için New York’ta kurulu kripto para borsası Gemine ile ortak oldu.

Flexa Whole Foods, Nordstrom ve Lowes dahil sınırlı sayıda perakendeciyle anlaştığını ilan etti. Ancak internet’te yayınlanan videolar uygulamayla Starbucks’ın da kripto para ödemelerini kabul ettiğini gösteriyor.

Yıl sonu itibariyle, 100’den fazla tüccarın ve 30 binden fazla dükkanın, Flexa uygulamasıyla kripto para ödemesi kabul etmesi bekleniyor.

Eninde sonunda her dükkanın kripto para kabul etmesini mümkün kılmak isteyen Flexa’nın ilanı, “Flexa ağı büyüdükçe dünyaya, kripto para birimlerinin sadece denkler arası değil aynı zamanda perakende ödemeler, yemekler ve daha niceleri gibi her tür ödeme için ne kadar dönüştürücü olabileceğini göstermek istiyoruz. Ödeme dünyası şu anda hızla evrim geçiriyor ve Flexa’nın küresel ticareti daha etkin ve erişilebilir kılacak bu değişimin büyük bir parçası olacağına inanıyoruz” dedi.  

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Özlem Sakın 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU