16 Şubat'ta ABD'nin New York eyaletindeki bir mahkeme, bankacılık devi Citibank'in yanlışlıkla gönderdiği 500 milyon doları (yaklaşık 3 milyar 517 milyon TL) geri alma talebini, borç veren şirketlerin ödemenin kasıtlı olduğunu düşündüğü gerekçesiyle reddetti.
Bu şirketlerden Brigade Capital Management ve HPS Investment Partners'ın temsilcisi Benjamin Finestone, "Yargıç (Jesse) Furman'in düşünceli, kapsamlı ve ayrıntılı kararından son derece memnunuz" dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Citibank ise şu açıklamayı yaptı:
Bu karara kesinlikle katılmıyoruz ve itiraz etme niyetindeyiz. Parayı almaya hakkımız olduğuna inanıyoruz ve hepsini geri alana kadar peşinde koşmaya devam edeceğiz.
Kozmetik markası Revlon'un 900 milyon dolarlık (yaklaşık 6 milyar 317 milyon TL) borcunu yapılandırma yetkisine sahip Citibank, Ağustos 2020'de 8 milyon dolarlık (yaklaşık 56 milyon TL) faiz ödemesi yerine borcun tamamını "insan hatası" sebebiyle borç verenlere gönderildiğini açıklamıştı.
CNN International'ın haberine göre, şirket paranın bir kısmını geri alsa da bazı şirketler parayı iade etmeyi reddetmişti. Citibank aynı ay içinde dava açmıştı.
Yasalara göre, hesabına yanlışlıkla yatırılan parayı harcayan kişiler cezalandırılıyor. Ancak New York eyaletinde bu yasanın bir istisnası var. Söz konusu kişiler parayı alma hakkına sahipse ve yanlışlıkla gönderildiğini bilmiyorsa parayı tutabiliyor.
Parayı vermeyi reddeden şirketler de Citibank'ın borç için ödeme yaptığını düşündüklerini bildirdi. Zira kazara havale edilen para, borçla "kuruşu kuruşuna" aynı miktardaydı.
Mahkeme, borç veren şirketlerin ödemenin bilerek yapıldığını düşündüklerine karar verdi. Yargıç Furman şu ifadeleri kullandı:
Dünyanın en tecrübeli finans kuruluşlarından biri Citibank'in, daha önce hiç yapılmamış bir hatayı yaparak yaklaşık 1 milyar doları (yaklaşık 7 milyar TL) göndermesine inanmak çok mantıksız olurdu.
Ancak borç veren şirketler, parayı henüz kullanamıyor. Zira Citibank'in karara itiraz etme hakkı var ve bu yüzden paraya geçici kısıtlama uygulanıyor.
Independent Türkçe, CNN International, New York Times