Birleşik Krallık'ta vekillerden hükümete çağrı: Rusya ve Çin'in savunma tedarik zincirinde rol almasını durdurun

Raporda, Birleşik Krallık savunma sanayiinde yabancı yatırımların yaygın olduğu belirtiliyor

BK savunma sanayiinde yabancı yatırımların etkisi tartışma konusu oldu (RAF)

Birleşik Krallık'ta (BK) hükümete seslenen parlamenterler, Çin ve Rusya'yı Britanya silahlı kuvvetlerine teçhizat tedarikinde herhangi bir şekilde rol oynamaktan men etme çağrısında bulundu.

Avam Kamarası Savunma Alt Komitesi, hem Britanya hem de ABD silahlı kuvvetleri tarafından işletilen Amerikan F-35 savaş uçaklarında kullanılan devre kartlarını basan bir şirket de dahil olmak üzere, son yıllarda BK savunma sanayiinde faaliyet gösteren 9 şirketin Çinli firmalar tarafından satın alındığını kaydetti.

Söz konusu 9 şirketin 6'sı savunma sanayisini kilit iş sahası olarak görüyor.

Komite, BK Savunma Bakanlığı'nın (MoD) "dost olarak gördüğü ve yatırım konusunda teşvik edilmesini tavsiye ettiği" ülkelerin bir listesini yayımlaması gerektiğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Komite, "Çin ve Rusya dahil olmak üzere" bu listenin dışında kalan tüm ülkelerin, "BK'nin savunma tedarik zincirine yatırım yapmasının engellenmesi" gerektiğini belirtti.

Parlamenterler, BK savunma tedarik zincirinde denizaşırı firmaların sürekli ve yaygın biçimde kullanılmasının bu alanı "düşmanca olma potansiyeli taşıyan yabancı müdahalelere" açık hale getirdiği uyarısında bulundu.

MoD Ekonomik Güvenlik ve Refah Müdürü Huw Walters'ın bu komiteye, MoD yetkililerinin "yabancı yatırımları epey memnuniyetle karşıladığını" söylediği belirtildi.

Raporda, "Bu yaklaşım, ne şekilde tanımlanırsa tanımlansın, BK savunma sanayiinde yabancı yatırımların yaygın olduğu anlamında geliyor" ifadesi kullanılırken, şu anda sözleşmelerin yaklaşık yüzde 20'sini yabancı yatırımların oluşturduğu tahmin ediliyor.

Özellikle Çin'in büyük çaplı fikri mülkiyet hırsızlığına ilişkin sabıkası olduğunun belirtildiği raporda, bu durumun Çinli tedarikçilerle çalışan bütün BK firmalarını teknolojilerinin çalınması riskiyle karşı karşıya bıraktığı kaydedildi.

Raporda şu ifadeler yer aldı:

Çin Komünist Partisi idaresindeki Çin gibi, adları devamlı fikri mülkiyet hırsızlığına karışan ve sürekli BK'nin değerlerine aykırı davranan ülkeler düşman olarak sınıflandırılmalıdır.

BK veya müttefiklerine karşı sürekli casusluk faaliyetlerine girişen Rusya gibi ülkelerden gelen yatırımlar da düşmanca yatırımlar olarak sınıflandırılmalıdır.

Parlamenterler, görünüşe bakılırsa MoD'nin "Çinlilerin mülkiyet faaliyetleri konusunda rahat" davrandığını söyledi.

Raporda şunlar belirtildi:

Çinli bir şirketin Britanya savunma sanayii içinden şirket satın alma çabalarına MoD'nin nasıl tepki vereceği sorulduğunda, Savunma Bakanlığı Tedarik Sorumlusu, bunun 'bazı hususi durumlar açısından belirsiz' olduğunu iddia etti.

İkinci el iki Çinli Boeing 737 uçağının, geleceğin İstihbarat, Gözetleme, Hedef Tarama ve Keşif (ISTAR) gücünde "temel varlık" olarak tanımlanan E-7 Wedgetail uçağına dönüştürülmek üzere alınması kararına dair endişeler dile getirildi. ISTAR, Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin (RAF) savaş uçaklarını ve savaş gemilerini yönlendirirken aynı anda birden fazla hava ve deniz hedefini izlemek için tasarlandı.

Raporda, "Silahlı kuvvetler tarafından kullanılmak üzere Çin'den ekipman satın alınması, Savunma Bakanlığı tarafından uygun bir seçenek olarak görülmemelidir" ifadeleri kullanıldı.
 


Alt Komite Başkanı Richard Drax şunları söyledi:

Hükümet, savunma tedarik zincirine yabancı müdahalenin doğurduğu riskleri anladığını göstermesine rağmen, savunma sanayiimizin bütünlüğünü ve özerkliğini korumak için daha fazlası yapılmalıdır.

Risklere dair oluşan yüksek farkındalık, düzenlemelerin sıkılaştırılmasını ve yeni bir yaklaşımı beraberinde getirmelidir.

Rusya ve Çin dahil, onaylanmış listenin dışında kalan tüm ülkelerden savunma tedarik zincirimize yatırım yapılması yasaklanmalıdır.

Ulusal güvenliğimize ve egemenliğimize karşı bırakınız yapsınlar (laissez-faire) şeklinde bir yaklaşımı göze alamayız.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU