Sürdürülebilir enerjiler... Avrupa tüketimi

Bir çağdan diğerine enerji geçişi olarak bilinen şeyi hızlandırmak için ısrarlı küresel çalışma var

Fotoğraf: Jan Hosan/JUWI

Geçtiğimiz yıl küresel haberler arasında en fazla gündemde olan Kovid-19 salgını haberleri arasında, birtakım bilgiler Avrupa'nın 2020 yılı boyunca enerji alanında benzeri görülmemiş bir dönüşüme tanık olduğunu yönündeydi.

2020'de Avrupa, elektrik üretmek için kullanılan hidrokarbon yakıtlardan daha çok sürdürülebilir enerji tüketti.


Bloomberg'in aktardığına göre Amber ve Agora Energy ajansları tarafından yayımlanan bir raporda, sürdürülebilir enerjilerin bu üstünlüğünün ana nedeni, koronavirüs salgınının etkileridir.

Kapanmalar, elektrik tüketimini düşürdü ve bu da daha fazla şirketin daha ucuz enerjilere, dolayısıyla sürdürülebilir enerjilerin tüketimine güvenmesine yol açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Çalışma aynı zamanda gelecekte beklenen sürecin sürdürülebilir enerji tüketiminde daha yüksek artışlar yaşayabileceğini gösteriyor.

Temiz enerjiden ürettiği elektriğin payını 2030 yılına kadar ikiye katlaması gereken Avrupa, bunun planlarını yapıyor.

Bu da aşağıdaki hedefe ulaşmak ile olur: 2030'da karbon emisyonlarını 1990 düzeyine göre en az yüzde 55 azaltmak.

Sürdürülebilir temiz enerjiler Avrupa elektriğinin, 2019'da yüzde 34; 2020'de ise yüzde 38'ini oluşturdu. Hidrokarbon kaynakları ise 2020'de Avrupa elektriğinin yüzde 37'sini üretti.

Amber ajansında elektrolizden sorumlu çalışma editörü David Jones, küresel iklim değişikliğini sağlamak için on yılın başında, hızla artan rüzgar ve güneş enerjisine bağımlılığın kömür kullanımında bir azalmaya yol açtığını ve bunun sadece bir başlangıç olduğunu belirtti.


Ayrıca temiz enerjilerin rolünün, tek başına, Avrupa elektrik üretiminden çok daha fazla olduğu belirtilmektedir.

2019'da kömür üretiminin beş yıl öncesine göre yüzde 20 azaldığı bir dönemde, güneş enerjisi ve rüzgarın rolü 2019'dakinden yaklaşık yüzde 10 arttı.

Gaz tüketimi de yaklaşık yüzde 4 azaldı. Bununla birlikte, gaz oranı, son on yılın ortalama oranından yüzde 12 daha yüksek.

Açıkçası, bir çağdan diğerine enerji geçişi olarak bilinen şeyi hızlandırmak için ısrarlı küresel çalışma var.

Energy Intelligence Research and Advisors'a göre, şu anda karbon emisyonlarını azaltmak için çalışan en az 26 büyük küresel şirket var, Avrupalı şirketlerin bu kampanyaya öncülük etmek için inisiyatif almasıyla, 2020 yılında Avrupa'da 24 milyar dolar değerinde bu amaca yönelik projeler kabul edildi veya duyuruldu.

Sürdürülebilir enerji kaynaklarının çeşitli alanlarına yaygın bir ilgi var:

Karbon tutma ve yeraltında depolamaya yatırım, hidrojen teknolojisinin geliştirilmesi, ilk sırada yer alan rüzgar enerjisi kullanımı, onun ardından gelen güneş enerjisi.


Şirketler, emisyonları azaltmak için yeni yatırımlara öncelik verdi.

Nitekim Avrupa'daki bu yatırımların değeri 2019'da 7 milyar dolarken 2020'de 20 milyar doların üzerine çıktı.

Artık birçok borsa buluyoruz ve şirketler yeni projelere yatırım yaparken emisyonları azaltmak için büyük önem veriyor. Dolayısıyla temiz enerjilere güvenin.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Beyan İshakoğlu

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU