BMGK, ateşkes için Libya’ya gözlemci gönderilmesini talep ediyor

Bu bağlamda diplomatlar, gözlemci grubun öncü kolunun "yaklaşık 30 kişiyi içermesi gerektiğini" belirtiyor

Fotoğraf: AFP

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten Libya'daki ateşkesi denetlemek için gözlemci görevlendirmesini istedi.

Bir haftadan uzun süredir müzakere edilen mektupta, “Güvenlik Konseyi üyeleri Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu'nun (UNSMIL) görevini değiştirme tavsiyenizi değerlendirirken, sizden de Libya'daki ateşkes gözetmenlerinin öncü kolunu kurmanızı ve hızlı bir şekilde konuşlandırmanızı istiyor” ifadelerine yer verildi.

Konsey, mesajında, gözlemci grubunun hazırlıkları hakkında bir rapor hazırlaması için en fazla 45 gün bekleyeceğini belirtmektedir. Konsey bunun yanı sıra Libya'daki Birleşmiş Milletler Destek Misyonu'nun yetkisini değiştirmek ve giderek büyümesi ve coğrafi olarak genişlemesi gereken bir izleme süreci uygulamak için pratik önerileri de bekliyor.

2020'nin sonunda yayınlanan bir raporda Guterres, sayılarını belirtmeden, Afrika Birliği (AfB), Avrupa Birliği (AB) ve Arap Birliği üye devletlerinden; sivillerden ve emekli askeri personelden oluşan silahsız bir gözlemci ekibin oluşturulması çağrısında bulundu. Guterres, buna göre gözlemcilerin Libyalı taraflarla uyumlu bir şekilde görevlendirileceğini kaydetti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin doğum yeri olan " BM tarafından ateşkesi izlemek için Sirte'de konuşlandırılmış geliştirilebilir bir mekanizmanın temelleri" hakkında raporunda şunu söyledi: “Bundan sonra, izleme sürecinin tüm ülkeye yayılması bekleniyor.”

Bu bağlamda diplomatlar, gözlemci grubun öncü kolunun "yaklaşık 30 kişiyi içermesi gerektiğini" belirtiyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU