İstanbul Havalimanı Dış Hatlar transit alanında Afrika ülkesi Benin'den İstanbul aktarmalı Madrid uçuşu olan Gana uyruklu bir kişi, polis ekiplerinin şüphesi üzerine "yutucu tespit cihazı" ile kontrol edildi.
Türkiye'de ilk kez İstanbul Havalimanı'nda kullanılan cihaz, yolcuda şüpheli yoğunluk belirledi.
Bunun üzerine zanlı muayene edilmek üzere hastaneye götürüldü.
Burada yapılan tetkikler ve röntgen kontrollerinde, yolcunun midesinde 93 kapsül içinde, "Metamfetamin" olduğu düşünülen uyuşturucu madde tespit edildi.
Gözaltına alınan kişi, tedavisinin ardından işlemleri tamamlanarak adli makamlara sevk edildi.
7 saniyede tüm vücut taranabiliyor
Zaman zaman uyuşturucu maddeler, kuryeler vasıtasıyla başka ülkelere mide içinde transfer ediliyor.
Söz konusu kaçakçılık yöntemiyle mücadele etmek için dünya genelinde başta havalimanları olmak üzere çeşitli alanlarda vücut tarama cihazları kullanılıyor.
Türkiye'de güvenlik güçleri tarafından "Yutucu kurye" olduğundan, vücudunda uyuşturucu madde taşıdığından şüphelenilen veya haklarında bu yönde ihbar alınan kişiler, ilgili personelin refakatinde sağlık kuruluşlarına götürülerek buralarda vücut taramasından geçiriliyor.
Bu durum önemli bir zaman kaybına ve azımsanmayacak bir maliyete yol açıyor, tarama işleminden olumsuz bir sonuç elde edilmesi durumunda özellikle transit yolcular açısından ciddi mağduriyetler ortaya çıkıyor.
Türkiye'de ilk kez hem uyuşturucu maddenin tespiti hem de bu tür mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla Gümrük Muhafaza Müdürlüğü tarafından İstanbul Havalimanı'nda 2019 sonunda "Yutucu Tespit Cihazı" kullanılmaya başlamıştı.
Cihaz, "yutucu kurye" olarak adlandırılan kişilerin yutarak sakladıkları uyuşturucu maddeleri 7 saniye gibi kısa bir zamanda tespit ediyor.
Independent Türkçe