Derneklere ve vakıflara, dayanışmaya baskı yasası… Sosyal medyaya yayın yasağı mı? (2)

Celalettin Can Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Reuters

Yeni yıla belli kesimlerin derneklerinin ve vakıflarının tam bir kontrol altına alınmasını, mallarına el konmasın zemin hazırlayan, demokratik hak ve özgürlükler mücadelesini ve yurttaş dayanışmasını dahi neredeyse ortadan kaldıran hızlandırılmış siyasal bir süreçle girdik…

Tek adam rejimine geçiş döneminin istismarı üzerinden kaptığı iplere sıkı sıkıya tutunan Bahçeli'nin, hızlandırılmış yasaklar ve kısıtlamalar düzenine açıklık getirmede üstüne yok: ‘Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uyum yasaları'…

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AİHM Büyük Daire kararını, bir tür ‘yersen' tavrıyla ‘dış hukuk' reddiyesi bu

Ayasofya hadisesi; zorlamayla alternatif Baroların inşası, HDP üzerinde oynanan oyunlar; kadınların direnişi sonucu son verilemeyen İstanbul Sözleşmesi; konu ettiğimiz dernekler, vakıflar ve dayanışma üzerinde baskı yasası; sosyal medyaya son vermeye hazırlanma gibi irili ufaklı demokratik hak ve özgürlükler bunlardan görünür olanları... 


Rahat olun! 'İslami sivil toplum çalışmaları engellenmeyecek' (S. Soylu, İçişleri Bakanı)

Dernekler ve vakıflarla ilgili yeni baskı yasa tasarısı TBMM Genel Kurulunda kabul edildi ve akabinde Resmî Gazete'de yayımlanarak yasallaşma süreci tamamlanmış oldu.

Yasa tasarısının adı nedir, diye sorarsanız  "Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi" idi adı…

İçeriğine gelince… Derneklerin, vakıfların ve benzeri kurum ve kuruluşların faaliyetlerini kısıtlama, yönetimlerin ve yöneticilerin görevden alınması ve kayyum atanması hakkı İçişleri Bakanlığı'na tanınırken, Cumhurbaşkanlığı'na ise, bütün bu dernek, vakıf ve benzeri kurum ve kuruluşların mallarına ve maddi değerlerine el koyma hakkı tanındı…

Bunun yanı sıra herhangi bir yurttaşın İçişleri Bakanlığından izinsiz yardım toplamasını önleyici yaptırımlar yasallaştı.


Dernek ve vakıfların kısıtlanması ile ilgili çıkarılan yasanın adı da manidar…

Bu yasa, binlerce sivil toplum kuruluşu üzerinde Demokles kılıcı gibi duracak.

Ya kapanma da dahil türlü yaptırımlara   rağmen devam edilecek ya da kulvar değiştirecekler ve iktidar yanlısı dernekçilik oyunun bir parçası olacaklar…

Derneklere ve vakıflara dayatılan bu!

Bu aynı zamanda sivil/demokratik hak ve özgürlüklerin tasfiyeye yatırılması anlamına geliyor.   

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ifadesiyle, 'İslâmî sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarının, engellenmesi söz konusu olamazdı'  bile...

Soylu, bu ifadesiyle kimlerin ve hangi kesimlerin engelleneceğini de ifşa etmiş oluyor.

Kanunlar genel uygulanır, ayırım yapılmaz, nitekim Anayasada da “her yurttaş kanun önünde eşittir” diye yazıyor ama bazı kesimlerin kanun önünde çok daha eşit olduğu anlaşılıyor…

Kanaatim odur ki,

Yeni dernekler ve vakıflar yasası ve bu çevrelerde yurttaştan yurttaşa dayanışmanın engellenmesi, Cumhurbaşkanlığı sistemine uyumun hızla tamamlanması sürecinin bir parçası oluyor…  

Dernekler, vakıflar ve yurttaş dayanışması ile ilgili iktidarın yasak ve kısıtlamalarına değinmişken, sosyal medya ile ilgili muhtemel kısıtlama ve yasaklamalara değinmemek eksik olurdu.


Evet, 2021 sosyal medya ya veda yılı olabilir mi?

2021 aynı zamanda sosyal medyayı devreden çıkarma ve yasaklama girişimlerinin tavan yaptığı bir yıl olmaya aday gibi görünüyor.

2020'de sosyal medya platformlarının önüne, Türkiye'de temsilci bulundurmayı zorunlu kılan bir yasa konmuştu.

Facebook, Twitter, Instagram, YouTube gibi yaygın sosyal medya platformları, Türkiye temsilcisi atamadıkları için Kasım ayında 10'ar milyon TL ceza ile karşılaşmıştı.

Yasa gereği, Aralık ayında da temsilci atamayan bu platformlara 30'ar milyon TL ceza kesildi.

2021 Ocak ayında da temsilci atamazlarsa bu platformların reklamları kesilecek.

Eğer mart ve nisan aylarında da bu şartı yerine getirmezlerse önce yüzde 50, sonra yüzde 90 bant daraltma cezası verilecek.

Yani 2021 Mayısına kadar eğer temsilcilik açmazlarsa, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları için sosyal medyaya veda yılı olabilir 2021…*


Bu kadar da olmaz herhalde, diyerekten rahatlamalı (mı?)

 

 

*Bakz. Dgb.03.11.2020, C. Başlangıç, Artı gerçek

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU