Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, gelecek haftadan itibaren birçok ülkenin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarını kullanmaya başlamasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Düzenlediği basın toplantısında konuşan Ghebreyesus, DSÖ Stratejik Uzmanlar Danışma Grubunun aşılamayla ilgili yayımladığı "Değerler Çerçevesi ve Nüfus Önceliklendirme Yol Haritası" rehberine uyularak, öncelikle en çok ihtiyacı olan kişilere aşı yapılması gerektiğini belirtti.
Sağlık çalışanlarının aşılanmasının öncelikli olduğunu vurgulayan Ghebreyesus, bu durumun genel sağlım sisteminin de korunmasını sağlayacağını kaydetti.
"Yaş nedeniyle ciddi hastalık veya ölüm riski en yüksek olan kişiler de yüksek öncelikli bir gruptur" diyen Ghebreyesus, bu kişileri korumanın ciddi hastalıkları ve ölümleri azaltacağını, sağlık sistemlerinin üzerindeki yükü hafifleteceğini kaydetti. Ghebreyesus, ağır hastalık riski yüksek olan gruplara da aşılamada öncelik verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Aşının kökeni Çin'de araştırılacak
Kovid-19'un kökeniyle ilgili tartışmalara da değinen Ghebreyesus, virüsün kökeninin araştırılması için Çin'i ziyaret etmek istediklerini belirterek "En kısa zamanda sahada olmayı planlıyor ve umut ediyoruz" ifadesini kullandı.
DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, 27 Kasım'da düzenlenen basın toplantısında, Çinli bir gazetecinin sorusuna, "Hastalığın Çin'de ortaya çıkmadığını söylemek oldukça spekülatif. Araştırmalara, ilk vakaların ortaya çıktığı yerden başlamak gerekir" cevabını vermişti.
Ryan, DSÖ olarak virüsün dünyada ilk görüldüğü şehir olan Vuhan'a en kısa zamanda bir araştırma ekibi göndermeyi umduklarını ifade etmişti.DSÖ, Kovid-19'un kökeninin araştırılması konusunda salgının ilk patlak verdiği ülke olan Çin'e karşı pasif kalmakla suçlanıyor.
ABD Başkanı Donadl Trump, salgının yayılmasında ihmali bulunduğu ve Çin'in kontrolünde olduğu iddiasıyla DSÖ'den ayrıldıklarını açıklamıştı.
Independent Türkçe, AA