Washington bunu konuşuyor: "Trump, gitmeden aile boyu af hazırlığında"

ABD Başkanı'nın, kendisine yakın 5 kişinin Biden yönetiminde yargılanması ihtimalinden endişe duyduğu söyleniyor

Başkan Trump'ın eşi Melania Trump ile önceki eşinden olan çocukları Ivanka, Eric ve Donald Trump Jr. (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump'ın, üç çocuğu ve damadının yanı sıra şahsi avukatı Rudy Giuliani hakkında başkanlık affı çıkarma ihtimalini danışmanlarıyla görüştüğü belirtildi.

New York Times'ın (NYT) haberine göre, Trump'ın görüştüğü yardımcılarına, seçimi kazanan Demokrat Joe Biden yönetiminde Adalet Bakanlığı'nın, çocukları Donald Trump Jr., Eric Trump ve Ivanka Trump'ın yanı sıra damadı Kushner'ı hedef alarak kendisinden intikam alma arayışına girebileceğini söylediği ifade edildi.

Donald Trump Jr., 2016 seçim kampanyaları sırasında Demokrat başkan adayı Hillary Clinton'a zarar verecek bilgileri Ruslara teklif ettiği gerekçesiyle dönemin Özel Yetkili Savcısı Robert Mueller'in açtığı soruşturmaya dahil edilmiş ancak hiçbir ithamla suçlanmamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'ın damadı ve Kıdemli Danışmanı Kushner da güvenlik soruşturması sırasında yabancılarla bağlantısına dair federal yetkililere yalan beyanda bulunmuş, yine de Başkan Trump tarafından bu süreci geçmeyi başarmıştı.

NYT'nin haberinde, baba Trump'ın Eric ya da Ivanka'yla ilgili ne gibi bir potansiyel cezai unsur ifşasından kaygı duyduğunun belirsiz olduğu belirtildi. New York Başsavcılığı geçen ay Başkan Trump'ın iş anlaşmaları ve vergi ödemelerine dair yürütülen soruşturma kapsamında Ivanka Trump'a ödenen danışmanlık ücretleriyle ilgili harekete geçmiş ve kayıtları görmek için Trump Organization'a mahkeme celbi yollamıştı.

Diğer yandan Trump'ın seçim sonrası gösterdiği direnişin adeta simgesi haline gelen Giuliani'nin ne gibi bir suç ifşasından çekiniyor olabileceği öngörülemezken, avukatın bu yaz Manhattan'daki federal savcılar tarafından Ukrayna'daki iş anlaşmaları ve bu ülkedeki Amerikan büyükelçisinin görevden alınmasındaki rolü nedeniyle soruşturulduğu biliniyor.

Haberde meseleyle ilgili bilgi sahibi iki kaynağa göre, ülke çapında seçim sahtekarlığı yaşandığı iddialarının ateşli savunucusu olan Giuliani'nin geçen hafta Başkan Trump'la af üzerinde konuştuğu ifade ediliyor.

Bununla birlikte ABD'de başkanlık afları, eyalet ya da yerel düzeyde suçlar karşısında herhangi bir koruma sağlamıyor.


Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU