Türk futbolunun kurtuluş reçetesi olarak görülen altyapı sistemi, Avrupa'daki rakiplerin oldukça gerisinde.
Türkiye Futbol Araştırmaları Grubu'nun (TÜFAR) Avrupa'nın beş büyük ligi olarak kabul edilen Birleşik Krallık, İspanya, Almanya, İtalya ve Fransa ile Türkiye'nin alt yaş gelişim gruplarında oyun düzeyi adlı raporun ilk bölümünde çarpıcı sonuçlar elde edildi.
Araştırmada, Türkiye'de aynı yaş gruplarında yer alan futbolcuların antrenman süreleri ve maç sayıları, Avrupa'daki rakipleriyle karşılaştırıldı.
Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin (FIFA) "Gelişimin Altın Çağı" olarak nitelendirdiği 5-13 yaş gruplarının disiplin altına alınmamış olduğu raporun en dikkat çeken yanı oldu.
Karşılaştırma yapılan ülkelerde futbolun U6 seviyesinde en küçük yaş gruplarına kadar düzenlendiği ve bu yaş gruplarına ait çalışma metotları hazırlandığı vurgulandı.
TFF, 10 yaş ve altı için eğlence ve deneyim amaçlı turnuva tavsiye ediyor
Örneğin Birleşik Krallık'ta ulusal çapta faaliyet gösteren U7 (7 Yaş Altı) yaş grubu için 2 periyot halinde 20'şer dakikalık oyun süresi belirlenmiş ve müsabakaların 5'e 5 olarak düzenlenmesine karar verilmiştir. Fransa'da ise en küçük yaş grubu U6 olarak, oyun süreleri ise 15'er dakikalık 3 blok halinde yapılmaktadır.
Türkiye'de ise U11 kategorisinin altındaki yaş gruplarında Gençlik ve Spor Bakanlığı ya da Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından resmi bir düzenleme bulunmamaktadır.
TFF, futbola erişimin artması konusunda U10 ve altı yaş gruplarında eğlence ve deneyim amaçlı turnuvalar düzenlenmesini önermektedir.
Türkiye'nin organize edilebilen U11 kategorisinde ise 8'e 8 oyuncuyla 25'er dakikalık iki periyot halinde müsabakalar düzenlenmektedir.
Türkiye'deki U11 oyuncusu, Avrupa'daki yaşıtından 4 yıl geç başlıyor
Rapora göre Türkiye'de lisanslı olarak U11 seviyesinde oynayan bir oyuncu, Avrupa'daki yaşıtlarından 4 yıl sonra organize bir şekilde futbol pratiği kazandığı belirlendi.
Futbolda ilerlemenin en önemli unsuru olan sürekli tekrar ve pratiğin gelişme çağında en önemli unsur olduğu gerçeğinde yola çıkarak, rekabet edilen rakiplerinin gerisinde kaldığı görüldü.
Bu bağlamda İspanya'da U12 yaş grubunda oynayan bir gencin, Türkiye'deki yaşıtına göre bir sezonda en az 17 resmi maç fazla oynadığı tespit edildi.
İspanya'da U12 kategorisinde 14 takımlı tam sezon oynanırken, Türkiye'de 10 takımlı gruplarda deplasmansız bölgesel şampiyona yapıldığı görüldü.
Türkiye'de söz konusu liglerin 9 hafta sürdüğü ve antrenman süresinin TFF'nin 2019-20 sezonu için yayınladığı listede belirsizliği dikkate alındığında U12 kategorisindeki oyuncunun, İspanya'daki yaşıtı kadar antrenman yapması halinde bir sezon boyunca 85 antrenman eksik çalıştığı çıkarımına varıldı.
TFF'nin 2019-20 sezonu talimatnamesinde yer alan "15-21 yaş aralığında en az iki takım, 10-14 yaş arasında en az iki takım, 10 yaş altı en az bir takım" şeklindeki maddesine göre altyapılarda Avrupa'ya kıyasla makasın açıldığı sonucuna varıldığı gözlemlendi.
Türkiye'de Altınordu, Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, İstanbul Başakşehir, Trabzonspor ve benzeri profesyonel kulüplerin U7, U8, U9 gibi yaş kategorileri bünyesinde barındırmasına rağmen bu durumun "öz kaynak" düzeninin temelini oluşturan amatör futbola ulaşmaması, bu yaş grubunda etkin çalışma, yarışma ve antrenman imkanıyla nitelikli oyuncu yetiştirmenin sıkıntılar doğurduğu belirtildi.
© The Independentturkish