AYM Üyesi Yıldırım, "Hukukun ışığı yanıyor" dedi, İçişleri yanıt verdi: Işıklarımız hiç sönmüyor

Yıldırım’ın paylaşımı, Berberoğlu’na verilen cezaya 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin direnmesine tepki olarak değerlendirildi. Yıldırım daha sonra paylaşımına açıklık getirdi

Fotoğraf: Twitter

Anayasa Mahkemesi (AYM) Üyesi Engin Yıldırım, AYM'nin fotoğrafını "Işıklar yanıyor" notuyla paylaştı.

Paylaşım, “İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin AYM'nin milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında verdiği kararının 'yerindelik denetimi kapsamında kaldığı' gerekçesiyle, yeniden yargılamaya yer olmadığına kararına tepki” olarak değerlendirildi.

Mahkeme Berberoğlu'na verilen 5 yıl 10 aylık hapis cezasında direnmişti.

Yıldırım, daha sonraki paylaşımında “Işıklar yanıyor’ derken hukukun ışığını kastettim, başka ışıkları değil” ifadelerini kullandı.

İçişleri: Işıklarımız hiç sönmüyor

Bu paylaşım üzerine İçişleri Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından da bir tweet atıldı.

Ekran Resmi 2020-10-13 22.39.36.png
İçişleri Bakanlığı'nın paylaşımı. Fotoğraf: Twitter


Bakanlık, paylaşımına "Işıklarımız hiç sönmüyor" notunu düştü. 

AK Parti'li Muş: Kınıyoruz

AK Parti Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, "Anayasa Mahkemesi üyesinin tehdit iması içeren 'AYM'nin ışıkları yanıyor' sözlerini kınıyoruz" dedi. 

Muş Twitter'dan, "Hiçbir kurum yada kişi milli iradeye gözdağı veremez. Jüristokrasi heveslilerine bu millet fırsat vermez!" ifadelerini kullandı.

Hesabını kısıtladı

Yıldırım'ın sosyal medyada tartışılan ifadelerinin ardından takipçileri dışında hesabını erişime kapattığı ve tweetlerini de sildiği görüldü.

Adalet Bakanı Gül: Işıkları millet açar, millet kapatır

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, tartışmalara ilişkin, "Vesayet özlemi içinde olanlar, hukuk adına konuşma ehliyetini yitirirler. Işıkları millet açar, millet kapatır" dedi. 

Yıldırım'dan açıklama: Demokrasi dışı oluşumları ima etmem söz konusu değil

AYM Üyesi Yıldırım tartışmalara ilişkin açıklamasında, "Paylaşımda kullandığım ibare maksadı aşan bir şekilde yorumlandı ve bundan büyük bir üzüntü duymaktayım" dedi. 

Yıldırım amacını şöyle açıkladı:

Gayem AYM'nin bir hukuk ışığı olduğuna vurgu yapmaktı. Demokrasi dışı oluşum, araç ve teşebbüsleri ima etmem söz konusu değildir.

Ekran Resmi 2020-10-14 01.14.44.png
Yıldırım tartışmaların ardından Twitter hesabından açıklama yaptı. Ekran Alıntısı Twitter



Prof. Engin Yıldırım kimdir?

AYM’nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre; 1966’da İstanbul Üsküdar’da doğan Yıldırım, ilk ve ortaöğrenimini Beylerbeyi’nde tamamladı. 1987’de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdi.

1988 yılında öğretim üyesi yetiştirmek amacıyla açılan yarışma sınavını kazanarak lisansüstü eğitim için İngiltere’ye giden Yıldırım, 1989’da Warwick Üniversitesi Warwick Business School’da yüksek lisansını, 1994’te Manchester Üniversitesi Faculty of Economics and Social Studies’de doktorasını tamamladı.

enginyildirim.jpg
AYM üyesi Yıldırım. Fotoğraf: AYM


1994 ile 2010 yılları arasında Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışan Yıldırım, 2003 ile 2010 yılları arasında aynı fakültede dekanlık görevinde bulundu.

Yıldırım, 9 Nisan 2010 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından YÖK Genel Kurulu’nun gösterdiği üç aday arasından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca 2015’te Anayasa Mahkemesi başkanvekilliğine seçilen Yıldırım  bu görevi 2019’da sona erdi

Yıldırım AYM’de lup üye olarak görevine devam ediyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU