MEB'in genelgesi kafa karıştırdı: Köy okullarının açılması mı, kapatılması mı kolaylaştı?

Eğitim Sen yöneticisi Bozdoğan, MEB'in son yönetmeliğindeki en az 8 olması gereken öğrenci şartının 10'a çıkarılmasının köy okullarının kapatılmasını kolaylaştıracağını iddia ederken, Kılıçdaroğlu'nun eğitim danışmanı Taştan düzenlemeyi olumlu buldu

MEB'in son yönetmeliğine göre kimileri köy okullarının açılmasının kolaylaştığını, Eğitim Sen ise tersine kapatılmasının kolaylaştığını ileri sürdü / Fotoğraf: AA

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB),  kurum açma, kapatma ve ad verme işlemlerinde değişiklik yapılmasına dair yeni bir yönetmelik yayınladı.

Yönetmelikte yer alan ve bir ilkokulun açılabilmesi için sıralanan şartlar kamuoyunda farklı yorumlara neden oldu.

Yönetmelikte tartışmaya neden olan maddelerde şunlar yer aldı:

* Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan ilkokullarda en az 1 derslik ve 1'inci, 2'nci, 3'üncü ve 4'üncü sınıflarda toplamda en az 10 öğrenci bulunması gerekir.
* İlkokullarda en fazla 32 derslik, 1 inci sınıf için en az 10 öğrenci, görsel sanatlar atölyesi ve/veya müzik dersliği, fen dersliği, spor veya drama salonu bulunması gerekir.
* İlkokul 1-4 üncü sınıflarda öğrenci sayısının toplamda 10'un altına düşmesi durumunda; ulaşım şartlarının elverişsiz olması veya öğrenci velilerinin çocuklarının taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamında öğrenim görmelerini istememeleri hâlinde, öğrenci sayısına bakılmaksızın valilikçe uygun görülmesi durumunda bakanlıkça bu ilkokulların açık kalması sağlanabilir

Yönetmeliğin yayınlanmasının ardından kimi basın organlarında söz konusu düzenlemenin köy okullarının açılmasını kolaylaştıracağını iddia eden haberlere yer verildi. 

mebyönetmelik.jpg
MEB'in son yönetmeliğinde okulların açılıp kapatılmasına yeni düzenlemeler getirildi / Görsel: Twitter@ozbozdogan

 

Eğitim Sen'den itiraz

Buna karşın Eğitim Sen'den yapılan açıklamada ise düzenlemenin köy okullarının açılışını değil kapanmasını kolaylaştıracağı iddia edildi.

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Eğitim Sen Genel Yüksek Öğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, "2 Ekim 2020 tarihinde MEB Kurum Açma Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı. Bu değişiklikten sonra sanki köy okullarının açılması için MEB harekete geçti bir düşünce yaygınlaşmaya başladı. Öncelikle MEB'in yaptığı değişiklikle köy okullarının açılacağına dair algının yanlış olduğunu ifade etmek gerekiyor" dedikten sonra şu iddialarda bulundu:

özgür.jpg
Özgür Bozdoğan / Fotoğraf: Eğitim Sen

 

"Yapılan değişiklik okul açılmasıyla değil, kapatılmasıyla ilgili"

İlk olarak yapılan değişikliğin okul açılması ile ilgili değil kapatılması ile ilgili olduğunu belirtelim. Yani yapılan düzenleme yeni okulların açılmasını değil şuan açık olan okulların hangi koşullarda kapatılacağını düzenliyor. Değişiklik köy okullarının kapatılması için alt sınırı 8'den 10'a çıkarıyor.
Önceki yönetmelikte 8 öğrenciye kadar açık kalabilen köy okullarının bu değişiklikle açık kalabilmesi için 10 öğrenci gerekiyor. Bu da köy okullarının kapatılmasını kolaylaştırıyor.
Burada velinin talebi ve ulaşım şartlarının uygun olmaması koşullarına "Öğrenci sayısına bakılmaksızın" ibaresi eklenmiş.
Bu ifadeden yola çıkarak köy okullarının açılacağına dair yorumlar yapılıyor. Oysa bu ifadeden hemen sonra yönetmeliğin önceki halinde de olan, " Valilikçe uygun görülmesi durumunda Bakanlıkça bu ilkokulların açık kalması sağlanabilir" bölümü geliyor."

köyokulları.jpg
2012'den beri 20 bin köy okulunun kapatıldığı ileri sürüldü / Fotoğraf: AA

 

"Okulların kapatılması kolaylaştı"

Bozdoğan, düzenlemeye ilişkin iddialarını şu sonuçların doğduğunu da öne sürdü:

1. Köy okullarının açılması mümkün değil
2.  Köy okullarının kapatılmaması yani açık kalması için gerekli olan öğrenci sayısı artırılarak bu okulların kapatılması kolaylaştırılmıştır,
3.  Köy okullarının bu durumda kapatılması yetkisi tamamen validedir. Yapılan bu değişikliği sanki köy okulları yeniden açılıyor şeklinde yorumlamak yukarıda yapılan açıklamalardan dolayı mümkün değildir.
Bu değişiklikle olumlu bir adım atıldı algısının oluşması gerçeklikle bağdaşmamaktadır. Köy okullarının açılması haklı ve yerinde bir taleptir ve mutlaka gerçekleşmelidir. Bizce yapılması gereken "Köy okullarının açılması" için güçlü bir irade açığa çıkarmaktır.

taştan.jpg
Ali Taştan / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Kılıçdaroğlu'nun danışmanı Taştan: "Düzenlemeyi olumlu buluyorum"

Birleşik Kamu İş Sendikası MYK Üyesi ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na eğitim politikalarında danışmanlık yapan Ali Taştan ise düzenlemeyi olumlu bulduğunu söyledi.

"8 yılda 20 bin köy okulu kapandı"

Uzun yıllardan beri kapanan köy okulları üzerine çalıştığını ve köy okullarının yeniden açılması için mücadele ettiğini kaydeden Taştan, 2012'den beri 20 bin köy okulunun kapandığını öne sürdü.

"Beş öğrenci bile kalsa okul, valilik kararıyla açık kalabilecek"

Taştan, düzenlemeyi neden olumlu bulduğunu şöyle anlattı:

Yapılan değişiklik kurum açma ve kapatma yönetmeliğinde yapıldı. Önceden sekiz öğrencinin altına inerse kapansın deniyordu. Bu sayı 10'a çıkarıldı. Yani 10 öğrencinin altına inerse kapanması kolaylaşıyor gibi görünse bile valiliklere yetki verildi.
Yani köy halkının istemesi,  "Çocuklarımız taşımalı eğitimle uzağa gitmesin" demesi durumunda okuldaki öğrenci sayısı örneğin beş bile olsa valilik kararıyla açık kalabilecek.
Köydeki insanların talep etmesi halinde açık tutulmasını olumlu buluyorum.
Şahsi düşüncem bir öğrenci kalsa bile gerektiğinde o bir öğrenciye öğretmen tahsis etmek kamu açısından zarar gibi görünse de yoksul öğrencilerin eğitim fırsatı eşitliği adına gereklidir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU