Menopoza daha geç giren kadınların bunama riskinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı

Uzman, "Elimizdeki sonuçlar, kadınların 85 yaştan sonra erkeklere kıyasla neden daha yüksek demans ve Alzheimer riski taşıdığını açıklayabilir" dedi

Uzmanlara göre dünya nüfusunun yaşlanmasıyla demanstan etkilenen insanların sayısı da artacak (Unsplash)

Yeni bir çalışma doğurganlık dönemleri daha uzun süren kadınların yaşlandıklarında demans (bunama) riskinin de daha yüksek olduğunu saptadı.

İsveç'teki Gothenburg Üniversitesi'nden araştırmacılara göre bulgular, kadınların demansa yakalanma riskinin erkeklere kıyasla daha fazla olma nedenine ışık tutuyor.

Erkeklere oranla daha fazla kadın demanstan etkileniyor. Dünya çapında demanstan mustarip kadınların sayısı erkeklerin iki katı. Birleşik Krallık'taki demans hastalarının yaklaşık yüzde 61'ini kadınlar, yüzde 39'unu ise erkekler oluşturuyor.

Araştırmacılar, doğurganlık dönemleri daha kısa (33 yıl ve altı)  olan kadınların yüzde 16'sının demansa yakalandığını saptadı. Öte yandan doğurganlığı daha uzun  (38 yıl ve üzeri) süren kadınların yüzde 24'ünde demansa rastlandı.

Gothenburg Üniversitesi Yaşlanma ve Sağlık Merkezi'nde çalışan tıp doktoru Jenna Najar şöyle dedi:

Elimizdeki sonuçlar, kadınların 85 yaştan sonra erkeklere kıyasla neden daha yüksek demans ve Alzheimer riski taşıdığını açıklayabilir ve östrojenin kadınlarda demans riskini etkilediği hipotezine daha fazla destek sağlayabilir.

Bu çalışmada yeni olan bir şey de var: Bir kadının hayatında östrojen seviyelerini etkileyebilen bir dizi olayla ilgili bilgiye erişebildik. Gebelikler, doğumlar ve emzirme, bunlara örnek. Gebelik östrojen seviyelerini muazzam biçimde artırıyor; seviyeler bebek doğduktan sonra düşüyor ve kadınlar emzirdiğinde son derece düşük seviyeleri görüyor. Ne kadar gösterge bulabilirsek elde ettiğimiz sonuçlar da o kadar güvenilir oluyor.

Dünya nüfusunun yaşlanmasıyla demanstan etkilenen insanların sayısı da artacak. Önleyici stratejiler geliştirebilmek adına demans riski daha yüksek olan insanları saptamamız gerekiyor.

Najar ayrıca, menopozu geciken kadınların çoğunun, tek başına bu unsur yüzünden demansa yakalanmadığının altını çizdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar demans ve Alzheimer riskinin, kadınların doğurganlığının devam ettiği fazladan her sene arttığını saptadı.

Alzheimer & Dementia dergisinde yayımlanan çalışmada bin 364 kadın incelendi.

Çalışma, uzun zamana yayılmış ve süreklileşmiş olumsuz düşüncelerin demans riskini artırabileceğini saptayan güncel bir araştırmanın ardından geldi.

University College London, mükerrer olumsuz düşünmenin, beyinde demansın en yaygın biçimi olan Alzheimer hastalığıyla ilintili tahripkar proteinlerin birikmesiyle bağlantılı olduğunu saptamıştı.

 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU