Akit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak, sosyal medyada hükümete yakın “troller” olduğunu söyledi ve “Artık bizim de tetikçilerimiz var, provokatörlerimiz var” dedi.
Dilipak, bugünkü köşe yazısında sosyal medya “trolleri” için şunları söyledi:
Bizim trollere bakın! Artık bizim de tetikçilerimiz var, provokatörlerimiz var! Onların nesi varsa bizim de var.. Böyle giderse, bir süre sonra farkımız kalmayacak ve sonuçta kimse farkı fark edemeyecek. Trol dedik de bu işi en iyi (!) “The Cemaat” yapıyordu. Bizimkiler de onları taklit ediyor, onlarla baş etmeye çalışıyor. “Düşmanın silahı ile silahlanıyorlar” akıllarınca. PKK da “iyi” bu konuda. CHP’liler, “Gezici” takımı da! Sanal yıkıma gönüllü olmak için bir cep telefonu yetiyor zaten.
“Trol denilen tipler aslında psikolojik sorunları olarak ve çevresinde huzursuzluğa sebep olarak tatmin olmaya çalışan tipler olmasının yanında “siber zorba” karakterine de sahipler” diyen Dilipak, yazısında özetle şu ifadeleri kullandı:
İşin içine siyasi, dini, ideolojik grublar da girince konu siber savaş halini de almaktadır. Artık istihbarat örgütleri de bu konuyu bir psikolojik savaş alanı olarak görmektedir. Terör örgütleri, Mafia, sert rekabet ortamlarında karşı firmalara zarar vermek için ticari maksatla, ya da bireysel intikam için Facebook, Twitter, Whatsapp, Instagram, gibi sosyal ağlarda yorum yapma, cevap verme, bir iddia ortaya atarak trollük yapma yaygındır. Bu alanda, din, mezhep, ideoloji, siyaset, her şey tartışılıyor. Anonim sosyal ağlar bu anlamda troller için önemli adreslerdir.. “Trol” konusu önce muziplik şeklinde başladı. Hemen politize oldu. Önce savunma refleksi ile ortaya çıkan grublar kısa süre sonra saldırı merkezi hale geldiler.
Bu yapıyı, ülkeler soğuk savaş takdikleri olarak, algı operasyonları için, içe ve dışa dönük olarak, iktisadi, siyasi, ideolojik maksatla kullanabiliyorlar. Her kesimde varlar. Kimi profesyonel, marka ve imaj maker şirketleri negatif ve pozitif bir maksatla potansiyel olarak bu imkana sahipler. Bunun bir teknolojisi, bir sanatı, bir bilimi var. Bu işe yatırım yapan kişiler, kurumlar var. Sanal alemde mafyoz bir yapılanma. Bu işadamları patronların altında, ücretli çalışanlar var. Onların elinin altında yapay zeka ile yönetilen sanal kişilikler; avatarlar var. Bir de bir sürü “sazanlar”, gönüllüler, psikopatlar var. Bunlar arasında dindar, milliyetçi, liberal, maceraperest, olmayan yok ki! Hasta kişilikler var. Politikacısı var, çifte kişilikli adamlar var.
Akit, Independent Türkçe