Çocuk işçiliği… “Çoğu kez çocukları çocukluklarını yaşamaktan alıkoyan, potansiyellerini ve saygınlıklarını eksilten, fiziksel ve zihinsel gelişimleri açısından zararlı işler" olarak tanımlanıyor.
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün hazırladığı "Çocuk İşçiliği Küresel Tahminler Raporu"na göre, tüm dünyada 73 milyonu "tehlikeli" işlerde olmak üzere halen 152 milyon çocuk işçi var. Bu diğer bir deyişle her 10 çocuktan birinin işçi olduğunu ortaya koyuyor.
Bu çocukların 88 milyonu erkek, 64 milyonu ise kız.
En fazla çocuk işçi Afrika’da
Afrika bölgesel yoğunluk bakımından yüzde 19,6 oranı ile çocuk işçiliğinin en yoğun olduğu bölge. İkinci sırada yüzde 7,4 ile Asya ve Pasifik bölgesi, yüzde 5,3 ile Amerika, yüzde 4,1 ile Avrupa ve yüzde 2,9 ile Orta Asya ve Arap ülkeleri var.
Sektörel dağılıma bakıldığında çocuk işçiler yüzde 70,9 oranında tarım sektöründe, yüzde 17,2 oranında hizmet sektöründe ve yüzde 11,9 oranında sanayide çalışıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
2018, "Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı" ilan edilmişti
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2012 yılı Çocuk İşgücü Anketine göre Türkiye'de 893 bin çocuk çalışan vardı. Türkiye 2018'i "Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı" ilan etmişti.
TÜİK’in 2018 verilerine göre ise; Türkiye nüfusunun yüzde 28’ini oluşturan çocukların, aynı dönemde işgücüne katılım oranının yüzde 21,1’e yükseldiği görülüyor.
Verilere göre 15-17 yaş grubundaki çocukların her beşinden biri çalışıyor.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) raporuna göre "Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı" ilan edilen 2018’de 67 çocuk çalışırken yaşamını yitirdi.
Independent Türkçe, AA