Yeni araştırmaya göre, 50 milyon yıldır görülmeyen sıcaklıklar geliyor

IPCC’ye göre mevcut durum devam ederse 2300’de küresel sıcaklıklar, gezegenin 50 milyon yıldır görmediği bir seviyeye gelecek

Yaklaşık 34 milyon yıl önce sona eren Eosen döneminde Dünya çok daha sıcaktı. Ancak 50 milyon yıl önce sıcaklıklarda kademeli bir düşüş başlamıştı. Şimdiyse bu düşüş eğilimi tersine dönüyor (Unsplash)

Yeni bir araştırmaya göre dünya, son 50 milyon yıldır görülmeyen sıcaklıklara doğru ilerliyor.

Bilim insanları, gezegenin dinozorlar çağından bu yana 4 farklı iklim durumu yaşadığını belirtiyor. Bunlar, “Sıcak Dünya (Sera)”, “Ilık Dünya”, “Soğuk Dünya” ve “Buzlu Dünya” diye adlandırılıyor.

Yeni çalışmada araştırmacılar bu 4 iklim durumunu, son 50 yılda yapılan sondaj keşiflerinden elde edilen deniz dibi kayaçlarını kullanarak ayrıntılı biçimde haritalandırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışmaya göre gezegen 3 milyon önce, Kuzey Yarım Küre’de buz tabakalarının büyüyüp küçülmesiyle karakterize edilen “Buzlu Dünya” durumuna girdi ve modern insanlar da bu süre zarfında gelişti.

Ancak artık sera gazı emisyonları ve diğer insan faaliyetleri gezegeni bir “Sıcak Dünya” durumuna doğru sürüklemeye başladı.

Bu iklim durumu, yaklaşık 34 milyon yıl önce sona eren Eosen döneminden beri görülmedi. Çünkü gezgen, bu tarihten sonra "Soğuk Dünya" durumuna girmişti. Eosen döneminin başlarında ise kutup buzulları yoktu ve ortalama küresel sıcaklık, bugünkünden 9 ila 14 santigrat derece daha yüksekti.

Santa Cruz’daki Kaliforniya Üniversitesi’nden ve çalışmanın yazarlarından Profesör James Zachos, şöyle konuştu:

IPCC (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) projeksiyonlarına göre, mevcut durum devam ederse 2300’de küresel sıcaklıklar, gezegenin 50 milyon yıldır görmediği bir seviyeye gelecek.

Mirror.co.uk.’in aktardığına göre araştırmacılar, Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesinde meydana gelen değişimlerden kaynaklanan doğal iklim değişikliğinin, sera gazı emisyonlarından kaynaklanacak, gelecekteki ısınmadan çok daha küçük olduğunu ortaya koydu.

Çalışmanın başyazarı, Almanya'daki Bremen Üniversitesi'nden Dr. Thomas Westerhold, “66 ila 34 milyon yıl önce (Eosen dönemi) gezegen bugün olduğundan önemli ölçüde daha sıcaktı” dedi ve ekledi:

Bu dönem özellikle ilgi çekici. Çünkü gelecekte olması beklenen antropojenik değişimle geçmiş arasındaki paralelliği temsil ediyor.

Science dergisinde yayımlanan araştırmanın yazarlarından ve University College London’dan Dr. Anna Joy Drury de Dünya iklimin son 50 milyon yılda kademeli olarak soğuduğunu ekledi.

Ancak şimdi meydana gelen ve gelecekte gerçekleşmesi beklenen hızlı antropojenik değişimler, bu eğilimi tersine çeviriyor.



Independent Türkçe, Daily Mirror

DAHA FAZLA HABER OKU