Üreme hayvanlar alemindeki itici bir güç. Bu nedenle canlılar, genlerinin aktarılmasını sağlamak için çeşitli stratejiler geliştiriyor.
Yeni bir araştırmaya göre bazı erkek kelebekler, çok ilginç bir yöntem kullanıyor ve çiftleştikleri dişilere bir “bekaret kemeri” takıyor. Bu kelebekler, dişilerin diğer talipleriyle çiftleşmesini engellemek için onların cinsel organlarını mumsu bir tıkaçla mühürlüyor.
Öte yandan dişiler de mühürlenmesi daha zor olan, büyük ve karmaşık cinsel organlar geliştirerek bununla savaşabiliyor. Buna karşılık cinsiyetler arası savaş şiddetleniyor ve erkekler, kanat benzeri çıkıntılar, kaygan pullar ve sivri kancalar gibi daha gelişkin tıkaçlar geliştiriyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ancak Science Daily’nin aktardığına göre “sphragis” diye de bilinen bu yapılar, tüm kelebeklerin sadece yüzde 1’inde bulunuyor.
Florida Doğa Tarihi Müzesi'nin Kawahara Laboratuvarı'nda araştırmacı Ana Paula dos Santos de Carvalho, kelebek türlerindeki çeşitliliğin bu cinsel çekişmeden kaynaklanıp kaynaklanmadığını araştırdı.
Söz konusu özelliğin evrim sürecini izleyen Carvalho, yaklaşık 300 türden oluşan Acraeini kabilesinde yeni türlerin ortaya çıkma oranını analiz etti. Ancak analiz sonucunda “bekaret kemeri” uygulayan ve uygulamayan soyların aynı hızda geliştiği keşfedildi.
Bulguların, kelebeklerdeki çeşitliliğinin habitat gibi diğer faktörlerden etkilendiğine işaret ettiği bildirildi. Carvalho, “Mühürler ve daha hızlı geliştiği düşünülen türler arasında bir ilişki görmeyi bekliyordum. Ancak çalışmam, ilişki olmadığını gösterdi” diye konuştu.
Başka araştırmalar cinsel çatışma ve çeşitlilik arasında bağlantı olduğunu öne sürmüştü, bu yüzden sonuçlar benim için sürpriz oldu.
Independent Türkçe, Science Daily